Anton Hrachovský Komunálne voľby

V Púchove žije 126 cudzincov: Volebné právo nevyužil ani jeden z nich, VIDEO

Vo volebnom okrsku číslo osem v piatom volebnom obvode v Púchove nebol doteraz voliť ani jeden cudzinec. Nenapĺňajú sa tak predvolebné obavy niektorých kandidátov, že cudzinci môžu ovplyvniť voľby.

Ilustračný obrázok k článku V Púchove žije 126 cudzincov: Volebné právo nevyužil ani jeden z nich, VIDEO
Zdroj: TASR

Podľa členky okrskovej volebnej komisie Kataríny Roháčovej právo voliť má v ich okrsku asi 1000 voličov. Na zoznamoch je v okrsku zapísaných aj 615 ľudí bez trvalého pobytu a 126 cudzincov. „Voľby majú zatiaľ pokojný priebeh, nevyskytol sa žiadny problém, ktorý by bolo treba oznámiť,“ skonštatovala Roháčová.

Pripravení sú aj na cudzincov

Komisia sa pripravila aj na prípadnú voľbu cudzincov. Jedna z jej členiek ovláda ruský, ukrajinský, anglický i francúzsky jazyk, v prípade potreby sa vedia dohovoriť aj so Srbmi, ktorých v Púchove pracuje niekoľko desiatok. Zatiaľ však jazykové znalosti potrebné neboli.

Vo volebnom okrsku boli v sobotu 10. novembra aj pozorovatelia monitorujúci zákonnosť volieb, miestnosť neobišiel ani prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici Jozef Smatana.

„Na základe medializovaných informácií a aj preto, že niekoľko členov mestskej volebnej komisie tesne pred voľbami z komisie odstúpilo, pristúpili sme ku zvýšenej kontrole tohto volebného okrsku. Či už sú to kontroly z okresného úradu, alebo policajné zložky, ktoré dohliadajú na zákonný priebeh volieb,“ priblížil Smatana s tým, že do uzavretia volebných miestností okrsok ešte raz či dvakrát skontrolujú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM