Rôzne Video

V Trenčianskych Stankovciach vysadili aleju stromov pri historickej ceste, VIDEO

Novovznikajúcu ovocnú aleju v Trenčianskych Stankovciach bude tvoriť takmer 150 stromov pôvodných odrôd. Vysadili ju pri ceste z čias Rákociho.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Aleju ovocných stromov z genofondu starých odrôd vysadili v sobotu v Trenčianskych Stankovciach pri ceste, ktorá v minulosti spájala Trenčín s Beckovom. Podľa organizátora podujatia Vendelína Sedláčka má každý strom majiteľa, ktorý sa oň postará a za to si môže pozbierať úrodu.

Oáza oddychu

V aleji sú jablone, hrušky aj slivky. „Je to okolo 40 stromov z každého druhu. Ostali nám ešte voľné miesta a dohodli sme sa s vedením školy, že by si tam nasadili dreviny. Ale rôznorodé, aby sa ich žiaci naučili spoznávať. Je aj zámer urobiť lúku z pôvodných kvetín s hotelmi pre hmyz, na ktorých už deti začali pracovať. Dúfame, že potom naša aleja dostane život a bude oázou oddychu," povedal Vendelín Sedláček.

O dve jablone, hrušku a slivku sa bude starať aj miestny obyvateľ Ján Sedláček. „Rozhodli sme sa pre túto akciu, lebo cesta do Beckova tu bola ešte za čias Rákociho. A chceli sme stromy s úrodou, ktorá bude pre našich vnukov," podotkol.

Správy z Trenčína a okolia

Obnova historickej cesty

V minulosti zaniknutá cesta išla priamo cez časť Rozvadze a viedla cez susednú obec Krivosúd-Bodovka. „Skupina občanov začala v minulom roku pripravovať v spolupráci s PD Inovec obnovu historickej cesty. Víziou projektu bolo zrealizovať náučný chodník s pamiatkami. Patria k nim najmä zostatok z kaštieľa, socha sv. Jána Nepomuckého, zvonica v Rozvadzoch, kríž pri starom cintoríne," informuje na svojom webe folklórny súbor Rozvadžan.

V roku 2017 sa jeho členom podarilo spolu s miestnymi občanmi, obecným úradom a PD Inovec zrekonštruovať necelý kilometer za Trenčianskymi Stankovcami smerom k obci Krivosúd-Bodovka historický drevený kríž, obklopený lipami. Miesto je súčasťou novej aleje a postupne sa stáva oázou oddychu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Pozrite si, ako to vyzeralo pri vysádzaní.

OBRAZOM: Novovznikajúca ovocná aleja v Trenčianskych Stankovciach
10
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM