Futbal

V Trenčíne vznikne unikátna futbalová akadémia: Zapojiť sa má týchto šesť klubov

Po hokejovej akadémii sa v Trenčianskom samosprávnom kraji zrodí aj futbalová. Zastreší ju Slovenský futbalový zväz.

Ilustračný obrázok k článku V Trenčíne vznikne unikátna futbalová akadémia: Zapojiť sa má týchto šesť klubov
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Podpora futbalových rozvojových programov v regiónoch Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a poskytnutie vzdelania futbalovým talentom je hlavným cieľom Futbalovej akadémie Trenčianskeho kraja. Podpisom memoranda to v utorok potvrdili TSK, Slovenský futbalový zväz (SFZ) a Stredná športová škola v Trenčíne. Akadémia je prvou svojho druhu na Slovensku.

Malé percento sa presadí

Po hokejovej akadémii tak bude v Trenčíne aj futbalová. Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku je rozdiel v tom, že kým hokejovú zastrešuje klub Dukla Trenčín, futbalovú bude zastrešovať Slovenský futbalový zväz.

„Samozrejme, musí tu byť aj naša stredná športová škola. Jej úlohou bude vzdelávať talentovaných futbalistov, pretože futbalom sa bude živiť iba malé percento žiakov, preto z nich treba urobiť aj vzdelaných ľudí prospešných pre spoločnosť. Škola vie poskytnúť priestory na športovanie, rehabilitáciu, psychologickú prípravu, ale aj odborníkov na vzdelávanie trénerov," uviedol Baška.

Športové správy

Financie

Ako dodal, TSK investoval v posledných rokoch niekoľko miliónov eur do rozvoja športovej infraštruktúry, pokračovať v investíciách chcú aj do budúcnosti. „Máme veľký stredoškolský kampus, kde okrem športovísk a štyroch stredných škôl je aj veľký internát pre 700 študentov," pripomenul predseda TSK.

Podľa prezidenta SFZ Jána Kováčika zväz už teraz financuje akadémiu AS Trenčín a útvary talentovanej mládeže a čakateľov na štatút útvarov. „Budeme hľadať spôsob, ako do budúcnosti prispievať na platy profesionálnych trénerov, ktorí budú vo Futbalovej akadémii Trenčianskeho kraja. Žijeme v čase, keď sa každý hrá na svojom piesočku, preto je projekt akadémie výnimočný a zatiaľ ojedinelý. Verím, že v dohľadnom čase bude aplikovaný aj v iných krajoch," zdôraznil Kováčik.

Správy z Trenčianskeho kraja

Šesť klubov

Predseda Futbalovej akadémie Trenčianskeho kraja Peter Gergely pracoval podľa svojich slov na vzniku akadémie tri roky, s generálnym manažérom AS Trenčín Róbertom Rybníčkom intenzívne posledného 1,5 roka. Niektoré procesy sa podľa neho pre pandémiu predĺžili.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

„Futbalová akadémia bola založená ako záujmové združenie, zatiaľ je tam šesť klubov z Trenčína, Dubnice, Púchova, Nového Mesta nad Váhom, Partizánskeho a Bánoviec nad Bebravou. Verím, že sa pridajú aj zvyšné tri okresy. Projekt chceme predstaviť primátorom a starostom z kraja na slávnostnom otvorení akadémie koncom júna v Dubnici nad Váhom. Chceme byť otvorení na spoluprácu so všetkými klubmi tak, aby to najlepšie končilo v slovenskej reprezentácii," skonštatoval Gergely.

Ako informovala riaditeľka Strednej športovej školy Trenčín Iveta Petríková Rosinová, v škole momentálne študuje 50 futbalistov, od nového školského roka k nim pribudne ďalších desať. „Teší ma, že záujem o štúdium na našej škole majú aj futbalistky. Niektoré z nich sú vo svojich vekových kategóriách v slovenskej reprezentácii. Do budúcnosti budeme uvažovať o zvýšení počtu prijatých futbalistov a futbalistiek, záujem je veľký," dodala Petríková Rosinová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zrodila sa dohoda.

FOTO: Podpis memoranda o vzniku Futbalovej akadémie Trenčianskeho kraja
6
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM