Rôzne

Vakcinácia v bánovskej nemocnici: Kto sa odmietol dať zaočkovať?

V bánovskej nemocnici zaočkovali proti COVID-19 prvých 300 záujemcov. Tí prezradili, či pociťovali vedľajšie účinky.

Ilustračný obrázok k článku Vakcinácia v bánovskej nemocnici: Kto sa odmietol dať zaočkovať?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Zdravotníci z nemocnice v Bánovciach nad Bebravou už zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 prvých 300 záujemcov. Od 15. januára tam vakcínu dostalo takmer 160 tamojších zamestnancov, následne zdravotníci zaočkovali i ďalších pracovníkov kritickej infraštruktúry, informovala o tom v stredu hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Najstaršia lekárka

Prvou zaočkovanou v bánovskej nemocnici bola služobne najstaršia lekárka, 81-ročná Klára Grygová. „Keďže mám tri deti, vnúčatá a 83-ročného manžela, navyše v rodine sme mali úmrtie na nový koronavírus, tak som sa rozhodla dať zaočkovať. Nechcem totiž nikoho nakaziť. V ambulancii sme tiež mali opakovane pozitívnych ľudí, takže nám aj priamo hrozila nákaza. Poviem pravdu, že nákazy sa bojíme, preto bolo pre nás očkovanie veľmi dôležité,“ povedala Grygová.

Asi šesť hodín po očkovaní ju podľa jej ďalších slov mierne bolelo miesto vpichu, okrem toho to zvládla bez akýchkoľvek komplikácií.

Mladší kolegovia

Vakcináciu má v nemocnici na starosti lekárka Anna Zelenáková. Aj ona absolvovala očkovanie medzi prvými, rovnako ako Grygová okrem bolesti v mieste vpichu nepociťovala žiadne nežiaduce účinky vakcinácie.

„Skupina tých, ktorí očkovanie odmietli, je veľmi malá. Sú to predovšetkým mladší kolegovia, väčšina našich zdravotníkov sa očkovať dala. Naša nemocnica je zároveň vakcinačným centrom, to znamená, že v ďalších fázach budeme očkovať aj nezdravotníckych pracovníkov a verejnosť," ozrejmila riaditeľka nemocnice Mina Bobocká.

Situácia v nemocnici

Nemocnica je subjektom hospodárskej mobilizácie, momentálne poskytuje len akútnu zdravotnú starostlivosť. „V normálnom režime funguje naše oddelenie dlhodobo chorých a interné oddelenie, samozrejme, za prísnych protiepidemických opatrení a stále u nás platí zákaz návštev," objasnila Bobocká.

K strede nemocnica eviduje 12 zamestnancov s ochorením COVID-19, v karanténe sú ďalší dvaja zdravotníci. Pacientov s novým koronavírusom je na oddelení pre pozitívnych ľudí v tomto čase 20, ďalší štyria sú v karanténe. V nemocnici pokračuje aj bezplatné antigénové a RT-PCR testovanie v mobilnom odberovom mieste.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM