Marek Vatraľ Správy Samospráva

VIZUALIZÁCIE obnovy gastrocentra v Trenčíne: Kedy by ho mala župa začať rekonštruovať?

Podľa Trenčianskej župy sa malo známe gastrocentrum rekonštruovať ešte v tomto roku. Situácia sa ale vyvinula inak. Vedúca odboru regionálneho rozvoja prezradila viac.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE obnovy gastrocentra v Trenčíne: Kedy by ho mala župa začať rekonštruovať?
7
Galéria
Zdroj: M. K.,I. L., I. CH. / L. K.

Stravovacie zariadenie v centre Trenčína známe ako Gastrocentrum pod Brezinou chce Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) komplexne zrekonštruovať. Hoci od jeho otvorenia v roku 1987 už ubehlo viac ako 30 rokov, jeho podoba sa dosiaľ nezmenila. O potrebe obnovy informoval referent oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Ľubomír Bobák.

V jeho priestoroch tiež vykonávajú podľa Bobáka svoju prax študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Jilemnického ulici v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Ako Bobák ešte ďalej uviedol, aj „podľa vedúcej pracovníčky gastrocentra Aleny Mikšíkovej je ale aktuálny stav budovy i vybavenia nevyhovujúci nielen pre praxujúcich študentov, ale aj pre stravníkov.“

TSK podľa Bobáka ešte v minulom roku aktívne pracoval na projektovej dokumentácii k obnove spomínaného gastrocentra, na ktorú by prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) mohol získať dotáciu z eurofondov. Predpokladané náklady na rekonštrukciu interiérov a exteriérov mali podľa Bobáka predstavovať sumu okolo 2,4 milióna eur s tým, že TSK by mal projekt spolufinancovať piatimi percentami z celkovej investície.

Ohľadne toho, ako sa situácia okolo pripravovaného projektu doteraz vyvinula sme kontaktovali vedúcu Odboru regionálneho rozvoja TSK Martinu Lamačkovú.

Trenčianska župa projekt gastrocentra aktualizuje

„Realizáciu stále plánujeme financovať prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z Integrovaného regionálneho operačného programu. Ministerstvo pôdohospodárstva ako riadiaci orgán pre IROP vyhlásil 20.12.2018 vyzvú na predkladanie projektových zámerov pre tento typ projektov, čím sa pôvodne predložené zámery stali neplatnými. Pripravujeme preto aktualizáciu projektového zámeru, ktorý bude predložený na schválenie začiatkom marca 2019. Následne bude predložená žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku a po výsledku jej schvaľovania, v prípade že uspejeme, môžeme pristúpiť k verejnému obstarávaniu na zhotoviteľa rekonštrukcie a k samotnej realizácii,“ vysvetlila Lamačková.

Presná suma zatiaľ nie je známa

Ako ešte ďalej Lamačková ozrejmila, presná suma nenávratného finančného príspevku zatiaľ nie je známa. „Výdavky ešte nemáme presne stanované. Len teraz sa spracúva dokumentácia pre stavebné povolenie a robia sa nanovo prieskumy trhu na vybavenie. V tejto chvíli si sumu odhadnúť netrúfam. Určite to bude viac ako sme pôvodne plánovali, pretože nielen stavebné práce, ale aj vybavenie finančne narastá. Môže to byť 2,5 milióna eur, ale aj 3,5 milióna eur,“ ozrejmila Lamačková momentálnu situáciu financovania projektu.

Predpokladaný termín rekonštrukcie

„Výzva na predkladanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok zatiaľ nebola zo strany riadiaceho organu vyhlásená, nevieme teda presne odhadnúť časový rámec prípravy. V každom prípade by sme radi rekonštrukciu realizovali v roku 2020. Výsledkom bude moderný školský závod, vybavený zodpovedajúcou technológiou,“ dodala vedúca Odboru regionálneho rozvoja TSK.

K projektu už boli podľa Lamačkovej vytvorené v roku 2017 aj vizualizácie a z pohľadu architektonického riešenia by podľa nej nemalo dôjsť k výraznejšiemu odklonu od pôvodného plánu. Ich podoba bude podľa nej komplexná až po spracovaní kompletnej stavebno-technickej dokumentácie, spracovanie ktorej už prebieha.

Pozrite si aj pripravené vizualizácie Gastrocentra pod Brezinou v Trenčíne

VIZUALIZÁCIE Gastrocentra pod Brezinou v Trenčíne
7
Galéria
Zdroj: M. Kubiš, I. Lampart, I. Chudý

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Pozrite si aj vizualizácie nového futbalového štadióna v Trenčíne.

Vizualizácia nového futbalového štadióna v Trenčíne
3
Galéria
Zdroj: AS Trenčín
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM