Krimi Správy

HBP trvajú na tom, že aktivisti ohrozili bezpečnosť pracovníkov v baniach

Hornonitrianske bane Prievidza trvajú na tom, že dvanásti aktivisti, ktorí vyliezli na vežu nováckej bane ohrozili bezpečnosť pracovníkov.

Ilustračný obrázok k článku HBP trvajú na tom, že aktivisti ohrozili bezpečnosť pracovníkov v baniach
Zdroj: Tomáš Halász/Greenpeace

Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) trvajú na tom, že konaním aktivistov, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu nováckej bane, bola ohrozená bezpečnosť pracovníkov. Spoločnosť to uviedla v reakcii na rozhodnutie polície, že nešlo o trestný čin.

„Vyšetrovanie bolo postúpené štátnej banskej správe, ktorá bude v rámci priestupkového konania rozhodovať o zodpovednosti a rozsahu zavinenia aktivistov. Nič to nemení na skutočnosti, že protiprávnym konaním aktivistov bola ohrozená bezpečnosť pracovníkov a spoločnosti vznikla škoda,“ povedala hovorkyňa baní Adriana Siváková.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne rozhodlo, že aktivisti nespáchali trestný čin všeobecného ohrozenia. Prípad postúpilo Obvodnému banskému úradu v Prievidzi, ten by ho mal ďalej posudzovať v priestupkovom konaní. TASR to v piatok potvrdil trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

Dvanásti aktivisti a aktivistky zo Slovenska, Česka, Fínska, Nemecka a Belgicka vyvesili vlani 28. novembra na ťažobnú vežu uhoľnej spoločnosti transparent s odkazom Skončite dobu uhoľnú. „Rozhodnutie vyšetrovateľa potvrdilo to, čo sme vysvetľovali od začiatku. Aktivisti a aktivistky Greenpeace nespáchali žiadny trestný čin, a teda neohrozili nikoho zdravie, život ani majetok,“ skonštatovala riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z TRENČÍNA a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM