Marek Vatraľ Kultúra Rôzne Správy

Momentky z Trenčína 2018: FOTKY Mariany (48) sú ako z rozprávky

Mariana Ďurišová spolupracuje ako fotografka s Kultúrno-informačným centrom Trenčín približne päť rokov. Nádherné snímky, ktoré v minulom roku zachytila v uliciach nášho mesta hovoria za všetko.

Ilustračný obrázok k článku Momentky z Trenčína 2018: FOTKY Mariany (48) sú ako z rozprávky
38
Galéria
Zdroj: Mariana Ďurišová

Nedávno sme na našom spravodajskom portály písali o fotografovi Jurajovi Majerskom, ktorý už niekoľko rokov aktívne spolupracuje s oddelením kultúry mesta Trenčín. V spomínanom článku sa nezabudol zmieniť ani o svojej kolegyni Mariane Ďurišovej, ktorá sa spolu s ním taktiež zúčastňuje rôznych mestských podujatí, aby ich zaznamenala prostredníctvom svojho objektívu. Výsledok jej práce je napokon rovnako inšpiratívny ako Jurajove snímky. Dokonca ani ich prvé stretnutie nebolo náhodné.

Mariana sa podľa jej slov svojmu koníčku venuje približne päť rokov. Prvú zrkadlovku si kúpila na Vianoce v roku 2012.

„Začala som klasicky, fotografovaním prírody, kvetov a vecí, ktoré sa mi zdali zaujímavé. Jednoducho som sa začala okolo seba viac pozerať a chcela som dať svojmu voľnému času nejaké zmysluplné využitie. Ale kedže som samouk, potrebovala som s ovládaním zrkadlovky poradiť.Tak som jedného dňa pri hradnej studni stretla jedného mladého pána fotografa, ktorý tam rozvešiaval svoje fotografie a poprosila som ho o radu. Áno, bol to Juraj Majerský a odvtedy sa datuje naša spolupráca. Niekedy fotíme obaja, hlavne na celodenných akciách, niekedy sa musíme prestriedať, hlavne v lete, keď je tých akcií, ktoré robí Kultúrne-informačné centrum Trenčín (KIC) veľa,“ vysvetlila Mariana pre Trenčín24.

Podobne ako jej kolega, aj Mariana má podľa jej vyjadrení najbližšie k reportážnej fotografii.

„Obzvlášť sa snažím zachytiť nejaké zaujímave emócie v tvárach účinkujúcich, ale aj divákov a občas sa pozriem úplne opačným smerom. A tak vznikajú momentky ako napríklad zaľúbenci na mestskej veži. Fotím a mapujem udalosti z nášho mesta, ale niekedy si odskočím aj do neďalekej Dubnice nad Váhom na podujatia, ktoré organizuje Dubnický kaštieľ, teda dubnické múzeum. Okrem iného zvyknem fotografovať aj hrad z nášho balkóna.. Svojimi fotografiami sa snažím ostatným priblížiť atmosféru udalostí, aby tí, ktorí tam boli, mohli prežiť koncert, divadlo či tanečnú šou znovu,“ prezradila Mariana o jej koníčku.

Ako ešte ďalej uviedla, pred pár rokmi veľa ľudí hovorilo, že v Trenčíne nie je žiadna kultúra a nič sa tu nedeje a tak ľudia sedeli doma.

„Našťastie sa to zmenilo. Vďaka práci KIC sa ľudia naučili chodiť za kultúrou. Deje sa tu toho strašne veľa a dúfam, že aj ja s Jurajom tomu trochu pomáhame našimi fotografiami. Robíme to pre naše krásne mesto. Robíme to ako hobby popri práci a radi,“ láskyplne priznala fotografka KIC Trenčín.

Spoločnú fotografickú výstavu Mariany Ďurišovej a Juraja Majerského, ktorú im pripravilo oddelenie kultúry mesta Trenčín ako poďakovanie za spomenutých päť rokov práce si môžete pozrieť v mestskej veži do 31.1. 2019.

Pozrite si aj inšpiratívnu fotogalériu Mariany Ďurišovej

FOTO: Trenčín 2018 objektívom Mariany Ďurišovej
38
Galéria
Zdroj: Mariana Ďurišová

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zasnežený Trenčín vyzerá ako z rozprávky aj pri pohľade z vtáčej perspektívy. Veď pozrite.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM