Kultúra

Nové lákadlo v Beckove: Návštevníci ho môžu obdivovať v Kúrii Ambrovec, FOTO

V beckovskej Kúrii Ambrovec môžu návštevníci obdivovať mortuárium Ladislava Révaia.

Ilustračný obrázok k článku Nové lákadlo v Beckove: Návštevníci ho môžu obdivovať v Kúrii Ambrovec, FOTO
Zdroj: Trenčianske múzeum Trenčín

Návštevníci Kúrie Ambrovec v Beckove môžu obdivovať zreštaurované mortuárium Ladislava Révaia z roku 1667. Trenčianskemu múzeu sa ho podarilo zreštaurovať aj vďaka finančnej pomoci Fondu na podporu umenia.

Veľkorozmerný štít

Ako informovala Radovana Keliarová z komunikačného oddelenia Trenčianskeho múzea v Trenčíne, ide o veľkorozmerný pohrebný štít vyhotovený ako súčasť nákladnej výzdoby barokových pohrebných slávností. Štíty sa počas pohrebného sprievodu niesli pred rakvou a nakoniec ich ponechali na stene kostola. Dielo reštauroval Martin Šumaj.

„Ústredným prvkom štítu je erb rodu Révai. Kolopis informuje o smrti Ladislava Révaia dňa 19. apríla roku 1667 vo veku 67 rokov. Ďalšia výzdoba štítu (zbrane, kyrys) poukazuje na významnú vojenskú kariéru,“ uviedla Keliarová.

Viac správ zo Slovenska

Kráľovský radca

Ladislav Révai (1600 – 1667) bol kráľovským radcom, vyslancom v Konštantínopole a vojenským veliteľom. Vyznamenal sa vo viacerých bitkách s Turkami, a v protihabsburských povstaniach. Jeho pôsobenie sa viaže aj k Beckovu. Od roku 1632 zastával hodnosť beckovského hradného kapitána a od roku 1647 sa uvádza ako komposesor Beckovského panstva. V Beckove si spolu s manželkou Alžbetou Drugetovou prestaval panskú kúriu na kaštieľ a často sa tu zdržiaval.

Mortuárium sa pôvodne nachádzalo vo farskom Kostole sv. Štefana kráľa v Beckove, kde bol Ladislav Révai pochovaný. Neskôr sa dostalo do fondu Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom, ktoré bolo v roku 1981 organizačne začlenené pod Trenčianske múzeum v Trenčíne.

„Zreštaurované dielo si môžu návštevníci pozrieť v expozícii Kúrie Ambrovec v Beckove vždy od utorka do nedele v čase od 9.00 do 17.00 hod.,“ doplnila Keliarová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto prebehlo postupne reštaurovanie.

FOTO: Priebeh reštaurovania mortuária Ladislava Révaia v Kúrii Ambrovec
6
Galéria
Zdroj: Trenčianske múzeum Trenčín

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM