Filip Chudý Samospráva Komunálne voľby

Kto ide do volebného boja? Možní KANDIDÁTI na primátora Považskej Bystrice

Volebný boj v Považskej Bystrici začal a možní kandidáti i politické strany prehovorili. Spomínajú sa tieto mená.

Ilustračný obrázok k článku Kto ide do volebného boja? Možní KANDIDÁTI na primátora Považskej Bystrice
Zdroj: Dnes24.sk

Už približne o polroka sú tu voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí. Tieto komunálne voľby sú výnimočné v tom, že prvýkrát si zvolíme naraz nového župana, primátora (starostu), krajských a aj mestských (obecných) poslancov. Doteraz to bývalo rozdelené a aj v iných rokoch.

V zákulisí sa hovorí o rôznych menách a tiež dohodách medzi politickými stranami. Oslovili sme preto politické subjekty, ktoré sú v našom meste aktívne a majú vytvorené svoje okresné organizácie. A pýtali sme sa, koho postavia alebo podporia v primátorskom volebnom súboji. Nezabudli sme ani na možných nezávislých kandidátov, ktorí sa spomínajú.

Podporu nevylúčil

Ako sme informovali už v marci, prvým kandidátom na post primátora Považskej Bystrice je Maroš Chudovský. „Môžem len potvrdiť to, čo som avizoval už pri ohlásení zámeru kandidovať. O post primátora nášho mesta sa budem uchádzať ako nezávislý,“ uviedol pre Dnes24.

„Množstvo rozhovorov s Považskobys­tričanmi v posledných mesiacoch ma utvrdilo v tom, že oveľa dôležitejšie než stranícka príslušnosť, je odhodlanie posúvať veci vpred a predovšetkým úprimná snaha riešiť konkrétne problémy, ktoré trápia jeho občanov,“ povedal kandidát na považskobystrického primátora, ktorý nevylúčil, že ho niektoré strany môžu verejne podporiť (ďalej v článku sa dozviete aj to, ktoré to už pripustili, pozn.).

Jeho cieľom je spájať. „Angažovanie politických subjektov v komunálnej politike je úplne prirodzené. Množstvo ich členov aktívne prispieva k chodu mesta alebo sa venuje práci v komunitách. V tomto zmysle treba preto strany vnímať ako partnerov, ktorí môžu k spoločnému cieľu pomôcť,“ pripojil Chudovský.

Koalícia

Otázkou zostáva, či jeho súperom vo volebnom boji bude Karol Janas. Ten svoju štvrtú kandidatúru na primátora stále neohlásil.

Na naše priame otázky, či ide opätovne kandidovať a prípadne s akou politickou podporou, neodpovedal. Známe je však to, že Peter Pellegrini už oznámil, že jeho strana Hlas-SD podporí Jaroslava Bašku zo Smeru-SD ako kandidáta na predsedu samosprávneho kraja. Janas v minulých župných voľbách kandidoval na krajského poslanca za koalíciu Smer-SD, SNS, Most-Híd, SZ, ktorej lídrom bol práve Baška.

V spojených voľbách sa tak črtá možná koalícia Smeru a Hlasu. Regionálni predstavitelia týchto strán nám však neodpovedali, s kým plánujú alebo odmietajú vytvoriť koalíciu. A nedozvedeli sme sa ani to, koho postavia ako kandidáta na primátora Považskej Bystrice.

Až na výnimku mlčali aj iné strany, ktoré by mohli mať blízko k takejto koalícii. Janas sa v rokoch 2010 a 2014 stal primátorom za koalíciu Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, v roku 2018 za Smer-SD, SNS, SZ.

Kto sa pokúsi o post primátora? Čítajte na ďalšej strane.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM