Filip Chudý Rôzne

Primátor Janas vyzýva na OČKOVANIE: Inak v Považskej NEBUDÚ vianočné trhy!

Čoskoro ľudí nemusia pustiť už ani do práce a môžu sa rušiť aj obľúbené akcie. Jediná vstupenka je podľa Karola Janasa vyššia zaočkovanosť.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Janas vyzýva na OČKOVANIE: Inak v Považskej NEBUDÚ vianočné trhy!
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR/AP

Považskobystrický aktivista Mikuláš Prokop zverejnil na svojej stránke status podporujúci očkovanie, pričom v ňom okrem iného uviedol: „Dôverujem lekárom a odborníkom, nie politikom, ktorí ráno povedia A, poobede B a večer urobia C. Aj niektorí predstavitelia nášho mesta sú už dávno zaočkovaní. Nakoľko to však neprináša politické body, sú radšej ticho.“

V čiernej dlhé mesiace

A ako sa už stalo zvykom pri iných príspevkoch na sociálnych sieťach, prišla z mesta reakcia aj na toto, tentoraz na stránke primátora Karola Janasa (zvolený za Smer-SD, SNS, SZ a vstúpil do Hlas-SD). „Žiaľ, prešli sme v rámci COVID automatu do čiernej farby. Nemuselo sa to stať, keby sme mali zaočkovanosť obyvateľov v okrese nad 50 rokov nad 65 percent. V súčasnosti nám chýba do tejto hranice približne 1 400 ľudí,“ za­čal.

„Čierna farba nám všetkým prináša množstvo obmedzení a tie môžu vzhľadom k súčasnému šíreniu vírusu a jeho infekčnosti trvať niekoľko mesiacov,“ povedal Janas s tým, že takto sa zlikviduje kultúrny a spoločenský život v meste, ale prevádzkam sa môže pomôcť, ak sa zbavíme čiernej farby.

„Jediná vstupenka je vyššia zaočkovanosť. Preto v mene mesta aj v mene svojom chcem poprosiť ľudí, aby zvážili svoje rozhodnutie a dali sa zaočkovať,“ uviedol Janas.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Ohrozené vianočné trhy

Ten sa aj dotkol akcií v meste. „Pripravovali sme vianočné trhy a ďalšie aktivity, no v čiernej farbe sa s nimi môžeme rozlúčiť,“ doplnil primátor s tým, že vakcinačná ambulancia v nemocnici je k dispozícii päť dní v týždni.

Vianočné trhy v akejkoľvek podobe považuje Úrad verejného zdravotníctva za hromadné podujatie. „V prípade hromadných podujatí zodpovedá za stanovenie režimu a jeho kontrolu organizátor podujatia, zároveň je povinný dodržiavať opatrenia pre daný typ podujatia v závislosti od zaradenia okresu v rámci COVID automatu a návštevníci sú povinní mať prekryté horné dýchacie cesty,“ povedala pre Dnes24 hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Podľa súčasného COVID automatu vianočné trhy ako hromadné podujatie nie sú zakázané ani v čiernom okrese, len je tam limit pre maximálne 100 očkovaných. Ak by sa aj zvýšila do decembra, kedy trhy bývajú, zaočkovanosť Považskobystrického okresu natoľko, že by získal „žolíka“ a presunul sa do bordovej, pomohlo by to prakticky len zaočkovaným, keďže tí by sa na trhoch mohli v ich režime zúčastniť bez limitu. Pri režime OTP by to bolo v bordovej maximálne 50 ľudí, čiže ešte o polovicu menej, ako v režime „očkovaní“ v čiernom okrese. V bordovej by sa mohli trhy konať aj v režime „základ“, ale len pre maximálne šesť ľudí.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM