Rôzne

Bojnická nemocnica sa dočká nového urgentu: TERMÍN, kedy má začať fungovať

Rastie nám to pred očami. Nový urgentný príjem v bojnickej nemocnici začne fungovať ešte tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Bojnická nemocnica sa dočká nového urgentu: TERMÍN, kedy má začať fungovať
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Nový urgentný príjem v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach začnú pacienti využívať na začiatku leta. Zdravotnícke zariadenie, ako i jeho zriaďovateľ Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) totiž ešte zabezpečujú prvotné vybavenie.

Digitálny röntgen

„Zo stavebného hľadiska chýbajú ešte vonkajšie úpravy, ktoré nemohli byť urobené pre poveternostné podmienky, ako i prístupová komunikácia. Stavbu by mal dodávateľ ukončiť do 30. apríla i s vonkajšími úpravami, potom budeme čakať na dodávky prvotného vybavenia," načrtol predseda TSK Jaroslav Baška.

Nový digitálny röntgen už kraj podľa neho vysúťažil a v súčasnosti je v lehote dodania, prvotné vybavenie, zdravotnícky materiál či expektačné lôžka dodajú firmy postupne v závislosti od ukončenia verejných obstarávaní. „Dúfam, že prvotné vybavenie príde počas mája a júna, aby sme mohli urgentný príjem pred letom otvoriť," podotkol.

Viac správ zo Slovenska

Európsky medicínsky štandard

„Nemocnica má reálnu spádovú oblasť približne 200 000 obyvateľov, nový urgentný príjem tak pre nich znamená európsky medicínsky štandard s moderným vybavením a dispozíciou," skonštatoval riaditeľ NsP Prievidza Peter Glatz.

Po spustení nového príjmu plánuje nemocnica podľa neho ten starý využiť na nové ambulancie, rovnako i traumatologickú ambulanciu.

„Na nový urgentný príjem bude priamo nadväzovať aj nové oddelenie intenzívnej medicíny, na ktoré sa súťaží zhotoviteľ. V blízkosti je i CT pracovisko. Priestory tak budú navzájom komunikovať. Organizácia práce tak bude omnoho efektívnejšia ako doteraz a hlavne bola v nevyhovujúcich priestoroch," doplnil.

Správy z hornej Nitry

Náklady

S výstavbou urgentného príjmu začali v novembri 2020. Jeho vybudovaním TSK reaguje na legislatívne požiadavky. Súčasťou objektu bude päť ambulancií, operačné miestnosti na zákroky, sádrovňa i izba s expektačnými lôžkami. Budova má i ekologické prvky v podobe zelenej strechy.

„Celú stavbu financuje TSK zo svojho rozpočtu. Stavebné práce vyšli na viac ako štyri milióny eur, prvotné vybavenie na 1,1 milióna eur," vyčíslil Baška.

V nemocnici tiež budujú záložný zdroj energie za 800 000 eur. TSK v súčasnosti hľadá dodávateľa na vybudovanie nového oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny za 5,2 milióna eur, ako i rekonštrukcie kuchynského monobloku za 6,2 milióna eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM