Samospráva

Bojnická reakcia na masívnu výstavbu: Platiť sa budú takéto POPLATKY za rozvoj

Mesto Bojnice zaviedlo poplatok za rozvoj, ktorá vstupuje do platnostii od roku 2022. Sadzbu určilo na nižšej hranici.

Ilustračný obrázok k článku Bojnická reakcia na masívnu výstavbu: Platiť sa budú takéto POPLATKY za rozvoj
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Stavebníci zaplatia od budúceho roka za nové stavby v Bojniciach miestny poplatok za rozvoj. Výšku sadzby určila samospráva na nižšej hranici, ktorá vyplýva zo zákona. Vyrubením poplatku reaguje okrem iného i na masívnu výstavbu v meste.

Výška poplatkov

Poplatok za rozvoj upravuje všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré už dávnejšie prijali mestskí poslanci. Normou sa zaoberali viackrát. Na svojom poslednom rokovaní koncom novembra schválili aktualizáciu, ktorá tiež určuje sadzby poplatku. „V zmysle zákona sme doplnili prílohu, v ktorej sú stanovené sadzby. Máme tam celé katastrálne územie Bojníc a Dubnice," povedala vedúca finančného oddelenia Mestského úradu v Bojniciach Klaudia Bartková.

Sadzby poplatku podľa nej nie sú vysoké ani neprimerané. „V zmysle zákona sa pohybujú od troch do 35 eur, my tam máme sadzbu približne desať eur," vysvetlila.

Za stavbu na bývanie stavebníci zaplatia desať eur za štvorcový meter (m²), za stavbu na pôdohospodársku produkciu, vodné hospodárstvo či skleníky päť eur za m². Sadzbu za priemyselnú stavbu a stavbu využívanú na skladovanie vrátane stavieb na vlastnú administratívu určilo mesto na desať eur za m², sadzbu za stavby na ostatné podnikanie či zárobkovú činnosť na 15 eur za m². Za ostatné stavby zaplatia stavebníci desať eur za m².

Správy z hornej Nitry

Diskutované a sporné

„VZN o miestnom poplatku za rozvoj nabieha od budúceho roku. To, čo bolo dlhodobo diskutované a sporné, bola práve príloha výrubu poplatku, aká bude jeho sadzba a v akých lokalitách. Základná sadzba je desať eur pre kataster Bojníc a Dubnice," spomenula mestská poslankyňa a iniciátorka zavedenia poplatku Antónia Kováčová Píšová. Poslankyňa zároveň avizovala, že ak bude potrebné do budúcna riešiť zmeny, VZN sa dá upraviť.

Výnos poplatku za rozvoj mesto použije v zmysle príslušného zákona. Konkrétne chce financie použiť na investície do zariadenia starostlivosti o deti, škôl a ďalších zariadení, sociálneho bývania, zdravotníckeho zariadenia, parkov, cestnej infraštruktúry či na účely zmiernenia následkov zmeny klímy. Financie musí mesto zvlášť evidovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM