Rôzne

Macháčkova sa pustila do materiálu Sulíkovho ministerstva: Rázna reakcia vlády

Samospráva Prievidze kritizuje materiál Ministerstva hospodárstva SR o vykurovaní hornej Nitry. Čo sa jej nepáči a ako reagovalo ministerstvo?

Ilustračný obrázok k článku Macháčkova sa pustila do materiálu Sulíkovho ministerstva: Rázna reakcia vlády
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Samospráva Prievidze kritizuje informatívnu správu o budúcom vykurovaní hornej Nitry, ktorú na stredajšie rokovanie vlády SR predložil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Argumentuje, že v materiáli je viacero nepresností a zavádzajúcich informácií. Primátorka Katarína Macháčková (Spolu) zároveň tvrdí, že z neho vyplýva, že štát preferuje projekt Slovenských elektrární (SE).

Vláda ho stiahla

Samospráva pre uverejnenie materiálu v utorok (15. 12.) večer nemala možnosť materiál pripomienkovať. Macháčková sa obrátila i na členov vlády, aby informatívnu správu stiahli z rokovania, uviedla ďalej primátorka v stredu na brífingu.

Vláda materiál stiahla z rokovania.

Macháčková tvrdí, že materiál obsahuje viacero nepresností. „V materiáli sa hovorí, že tu hrozí riziko, že bude predĺžený všeobecný hospodársky záujem (VHZ) po roku 2023, s čím vzniknú i vyššie náklady. Toto považujem za veľmi nekompetentné konštatovanie, pretože sme viazaní Európskou úniou k skončeniu spaľovania hnedého uhlia a ani zákon nepozná, že by mohol byť VHZ z dôvodu zabezpečenia vykurovania,“ argumentuje primátorka.

Primátorka kritizuje

Tá sa ohradila i voči tvrdeniu o finančnej stabilite Prievidzského tepelného hospodárstva (PTH), kde je mesto väčšinovým akcionárom. Tvrdí, že spoločnosť je vo výbornej finančnej kondícii, na rozdiel od SE. Primátorka kritizuje i hodnotenie zámerov, ktoré pripravilo po jednej z diskusií MH SR a z ktorého vyplynulo, že dve tretiny opýtaných preferujú projekt SE. „Považujeme to za neobjektívne hodnotenie. Je mätúce a môže do budúcna ovplyvniť i pohľad na náš projekt (projekt PTH, pozn.),“ ozrejmila.

Problematickým je podľa samosprávy i tvrdenie, že PTH nemá pripravené riešenie pre vykurovanie pre Zemianske Kostoľany a Nováky, čo podľa Macháčkovej nie je pravda, keďže priemyselní odberatelia budú mať zabezpečené vlastné vykurovanie. PTH tiež podľa nej doplnilo i podklady k vydaniu osvedčenia, pričom v materiáli sa spomína, že je to tak nie je.

Vplyv

„Niekedy aj informatívny materiál môže mať zásadný vplyv na verejnú mienku, názory ľudí, poslancov, a preto nemôžeme zostať ľahostajní k takémuto materiálu,“ vyhlásila ďalej Macháčková. Tá sa podľa svojich slov obáva, že ak vláda zoberie materiál na vedomie, s tvrdeniami v ňom súhlasí a s tým mesto nie je spokojné. Prievidzská primátorka zároveň tvrdí, že z materiálu nadobudla pocit, že vláda lobuje za projekt SE, kde je akcionárom.

O zdroji budúceho vykurovania sa rozhodne na lokálnej úrovni. Mestské zastupiteľstvo sa bude problematikou budúceho vykurovania zaoberať na rokovaní 21. decembra, na ktorom majú poslanci odporučiť primátorke ako členke predstavenstva PTH a ostatným zástupcom mesta v spoločnosti, realizovať projekt PTH, dodala Macháčková.

Reakcia ministerstva

„Materiál o spôsobe nahradenia tepelného zdroja na hornej Nitre, ktorý bol dnes stiahnutý z rokovania, bol len informatívny a nemusí byť predmetom medzirezortného pripomienkového konania,“ reagovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Katarína Matejková.

Všetci zainteresovaní vrátane mesta Prievidza mali podľa nej priestor vyjadriť sa v rámci metódy multikriteriálnej analýzy, ktorú pripravil poradca Európskej investičnej banky JASPERS, pričom výsledky analýzy sú súčasťou tohto informatívneho materiálu pre vládu. „Z pohľadu MH SR je zásadné to, aby bola vzhľadom na ukončenie výroby elektriny z domáceho uhlia v tepelnej elektrárni Nováky vo VHZ najneskôr do konca roka 2023 zaistená kontinuita dodávok tepla od roku 2024. Čo sa týka samotného nahradenia vykurovania, ide o komplexný proces na viacerých úrovniach rozhodovania, ktorý sa uskutočňuje v súlade s podmienkami a lehotami podľa príslušných predpisov, najmä zákona o tepelnej energetike, zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie alebo stavebného zákona,“ ozrejmila.

MH SR je v rámci procesu rozhodovania jedným z parciálne rozhodujúcich subjektov a prijatie rozhodnutia o budúcej podobe zásobovania teplom v regióne je predovšetkým na pleciach lokálnych aktérov a samosprávnych orgánov, dodala Matejková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM