Rôzne

Nemocnica v Bojniciach má na COVID oddelení MÁLO sestier: Pomáhajú dobrovoľníci

Aj takto riešia náročný stav. Zdravotníkom v covidovom pavilóne v bojnickej nemocnici pomáhajú dobrovoľníci.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Bojniciach má na COVID oddelení MÁLO sestier: Pomáhajú dobrovoľníci
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zdravotníkom z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach pomáhajú s pacientmi s ochorením COVID-19 už niekoľko dní dobrovoľníci. Približne 20 mužov, medzi ktorými sú i mladí športovci, zareagovalo na výzvu zdravotníckeho zariadenia na sociálnej sieti.

Dlhodobo neúnosné

„V tejto vlne ochorenia COVID-19 ide na oddelení intenzívnej a urgentnej medicíny desať až 12 pľúcnych ventilácií pre pacientov s COVID-19. Na oddelení máme osem sestier, čo je pre ne dlhodobo neúnosné a náročné fyzicky a psychicky," povedal riaditeľ bojnickej nemocnice Peter Glatz s tým, že v porovnaní s druhou vlnou pandémie bolo sestier o polovicu viac.

Výzvu na pomoc zdravotníkom podľa neho zverejnila nemocnica na podnet lekára. „Hľadáme dobrovoľníkov, ktorí sú fyzicky zdatní, predsa len ide o manipuláciu s pacientmi s často veľmi ťažkou nadváhou. Ideálne je, keď sú očkovaní a zdraví, čo je nevyhnutné, lebo budú pracovať vo vysoko infekčnom prostredí," priblížil.

Správy z hornej Nitry

Fyzická práca

Dobrovoľníci pomáhajú sestrám pri fyzickej práci, manipulácii s pacientmi, odbremeňujú ich tiež od prenosu vzoriek do a z laboratória a podobne, doplnil riaditeľ.

„Do štvrtku sa nám ozvalo približne 20 dobrovoľníkov, prví nastúpili už minulý piatok (3. 12.), nečakane na detské oddelenie, lebo sme tam prijali 160-kilogramového pacienta s poruchou metabolizmu," ozrejmil Glatz.

Ďalší dobrovoľníci podľa neho nastúpili o deň neskôr na oddelenie pre pacientov s COVID-19. „Ide o mužov, časť z nich je silných a mocných, časť z nich sú mladí športovci a jeden z nich je baník, ktorý chodí pomáhať našim sestrám vo voľnom čase," dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM