Marek Vatraľ Kultúra

Originálna výstava Osudové osmičky Trenčína: Atmosféra prehliadky na FOTKÁCH

Výstava Osudové osmičky Trenčína na Trenčianskom hrade nám priblíži históriu mesta prostredníctvom osudových osmičkových letopočtov, ktoré formovali moderné dejiny nášho národa.

Ilustračný obrázok k článku Originálna výstava Osudové osmičky Trenčína: Atmosféra prehliadky na FOTKÁCH
43
Galéria
Zdroj: Marek Vatral / Dnes.24.sk

Výstava Osudové osmičky Trenčína má podľa organizátorov priblížiť návštevníkom históriu Trenčína prostredníctvom osudových osmičkových letopočtov, ktoré formovali moderné dejiny slovenského národa. Osmička bola pre Trenčín osudná aj v minulosti a znamenala pre mesto zásadné osudové prevraty.

„Číslica 8 nachádzajúca sa v roku 2018 symbolizuje priestor na pripomenutie si zásadných dejinných udalostí, ktoré sa odohrali najmä v 19. a 20. storočí. Takzvané „osudové osmičkové roky“ znamenali dôležité prevraty v novodobej histórii slovenského národa,“ informuje ohľadne výstavy oficiálna webová stránka Trenčiankeho múzea.

Výstava sa podľa organizátorov sústreďuje najmä na osudové roky 1848, 1918, 1938, 1948, 1968, ktoré s Trenčínom významne súviseli. Výstava nás teda napríklad oboznamuje nielen s koncom prvej svetovej vojny a vznikom ČSR, ale aj s vyhlásenou autonómiou Slovenska či o tom, ako v Trenčíne vznikali oddiely Hlinkovej gardy. Osobitý priestor venuje spomínaná výstava aj roku 1968 a pripomína nám, ako oblasť Trenčína obsadila sovietská armáda.

Zaujímavosťou výstavy je aj unikátny exponát – model diorámy, ktorý zobrazuje bitku kuruci (súčasť povstaleckého protihabsburského vojska) versus labanci (prívrženci Habsburgovcov) z roku 1708. Vystavený model má podľa organizátorov rozlohu 2 × 2 metre a obsahuje až 2060 ručne maľovaných figúrok, čo predstavovalo 2200 hodín práce. Autorom projektu je Ľuboš Švrčič. Takto rozsiahla kurucká dioráma nie je pravdepodobne nikde inde vystavená a je údajne jediná svojho druhu.

Na výstave nechýbajú ani zbierkové predmety múzea, ako sú napríklad zbrane z prvej svetovej vojny a iné zaujímavé historické predmety.

Výstava Osudové osmičky Trenčína potrvá na Trenčianskom hrade do 31. marca 2019.

Pozrite si aj fotogalériu z výstavy Osudové osmičky Trenčína

OBRAZOM: Výstava Osudové osmičky Trenčína
43
Galéria
Zdroj: Marek Vatral / Dnes.24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM