Rôzne Správy

Prestavba skleníka na Trenčianskom hrade: Kedy by mala byť dokončená?

Rekonštrukcia známej administratívnej budovy sa oneskorila predovšetkým kvôli nepriaznivému počasiu a zmene projektu. Čo všetko tam po jej dokončení pribudne?

Ilustračný obrázok k článku Prestavba skleníka na Trenčianskom hrade: Kedy by mala byť dokončená?
Zdroj: Marek Vatraľ / Dnes24.sk

Rekonštrukcia administratívnej budovy, tzv. skleníka, pri vstupe na Trenčiansky hrad by mala byť dokončená v máji. Počas kontrolného dňa na Trenčianskom hrade to v pondelok (18. 3.) povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.

Budova vítala na hrade návštevníkov z celého sveta desaťročia. V súčasnosti však už nespĺňala vysoké nároky kladené na vstupné priestory do jednej z najnavštevo­vanejších historických pamiatok v kraji.

„Rekonštrukciou administratívnej budovy chceme všetkým návštevníkom spríjemniť už prvé minúty na Trenčianskom hrade. Verím, že niekedy začiatkom mája bude návštevníkov hradu vítať reprezentatívny a atraktívny vstup s novými pokladňami, kaviarňou a sociálnymi zariadeniami. Rekonštrukcia tzv. skleníka sa oneskorila najmä z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok či zmeny projektu,“ priblížil Baška.

Ako dodal, v novej administratívnej budove budú po rekonštrukcii informačné centrum pre turistov, kaviareň, predajňa suvenírov, ľahko dostupné sociálne zariadenia pre návštevníkov či pokladne. Suterén bude mať praktické využite, zázemie v ňom nájdu zamestnanci Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Rekonštrukcia administratívnej budovy na Trenčianskom hrade je hradená z rozpočtu TSK vo výške približne 520.000 eur s DPH.

V najbližších dňoch budú podľa Bašku pokračovať aj práce na sprístupnení Trenčianskeho hradu cez jeho južné opevnenie. Stavebné práce na južnej časti hradu sa začali v júni 2018. V rámci projektu TreBuCHET sa okrem novej prístupovej cesty vybuduje aj nový vstup na hrad cez Mlynskú vežu. Návštevníkom sa tak sprístupnia aj tie priestory hradného komplexu, ktoré boli doposiaľ skryté.

Spoločný projekt TSK, krajského mesta Trenčín a českého mesta Bučovice je financovaný zo zdrojov Európskej únie v sume takmer troch miliónov eur. Pre TSK je určených 1,45 milióna eur, z čoho 1,38 milióna predstavujú financie z európskych fondov, zvyšok spolufinancuje kraj.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Trenčiansky hrad z vtáčej perspektívy

Zdroj: YouTube.com

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM