Rôzne Video

Stavali cestu, objavili poklad: Vzácny nález v lesoparku Brezina, VIDEO

V trenčianskom lesoparku Brezina našli archeológovia anomáliu. Ako ďalej zistili, je stará viac ako 2 000 rokov.

Zdroj: TASR/Gabriela Stoklasová

Archeológovia našli v trenčianskom lesoparku Brezina keltské obetisko. Objavili ho pri budovaní cesty k Trenčianskemu hradu z južného opevnenia. V objavenej priekope našli množstvo kúskov keramiky a skla z obdobia mladšej doby železnej.

Zachytil anomáliu

Vedúci výskumu z Trenčianskeho múzea Juraj Malec vysvetlil, že robili predstihový geofyzikálny prieskum, ktorý zachytil anomáliu, ktorou bola priekopa. „Tá bola zahĺbená do tohto obetiska z obdobia Keltov a je stará 2 200 rokov,“ doplnil s tým, že našli nespočetné množstvo keramiky a kostičiek.

Zástupca riaditeľa Trenčianskeho múzea Tomáš Michalík ozrejmil, že keltské obetiská boli miesta, kde sa spaľovali mŕtvi a niekedy aj rôzne predmety.

Ukážu ich verejnosti

Ako ďalej uviedol, išlo o prejav ich náboženských predstáv. „Najväčší význam majú kovové predmety, alebo dve plastiky v tvare ľudských hlavičiek. Chronologicky najcitlivejšie sú tu artefakty, ktoré nám umožňujú presne datovať nálezový inventár. Najmä fragmenty šperkov,“ doplnil.

V zbierkach Trenčianskeho múzea je viacero nálezov z archeologických výskumov v lokalite Brezina. „Predpokladám, že budúci rok sa nám podarí vystaviť tie najzaujímavejšie predmety aj pre verejnosť,“ dodal riaditeľ múzea Peter Martinisko.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Pozrite si aj zábery z miesta.

FOTO: Archeológovia našli v trenčianskom lesoparku Brezina keltské obetisko
6
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM