Filip Chudý Rôzne

Stredné školy v Trenčianskom kraji čakajú ZMENY: Znížiť chcú počet gymnazistov

Stratégia vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji má skvalitniť výučbu a zlepšiť uplatnenie absolventov.

Ilustračný obrázok k článku Stredné školy v Trenčianskom kraji čakajú ZMENY: Znížiť chcú počet gymnazistov
5
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Zlepšenie ponuky študijných a učebných odborov, kvalitu vzdelávania a zvýšenie uplatnenia absolventov stredných škôl na trhu práce je hlavným cieľom Regionálnej stratégie výchovy a vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK). Stratégiu schválili poslanci na pondelkovom (27. 9.) zasadnutí krajského parlamentu.

Žiaci vo firmách

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku je podstatou novej stratégie určenie podielu študentov, ktorí budú študovať na gymnáziách a na ostatných stredných školách.

„Dvadsať percent študentov bude študovať na gymnáziách a 80 percent na ostatných stredných školách. Chceme, aby firmy v regióne, ktoré sú zapojené do systému duálneho vzdelávania, mali dostatok žiakov,“ priblížil Baška.

V školskom roku 2020/2021 navštevovalo stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK spolu 15 603 žiakov. Z toho je 4 331 žiakov gymnázií, čo predstavuje 27,7 percent. V stratégii vzdelávania v TSK sa píše, že pre nasledujúce školské roky má byť pre prijímacie konanie vypísaných pre gymnáziá len 20 percent miest, čím sa má postupne stabilizovať pomer žiakov medzi školami (20 % gymnáziá – 80 % ostatné školy).

Kde budú nový kampus a chystajú aj škrtanie škôl? Čítajte na ďalšej strane.

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM