Samospráva

Terasy v Trenčíne budú otvorené aj v zime: Spravia úpravy na Mierovom námestí?

Trenčianski podnikatelia sa dočkali pomoci v ťažkých časoch. Terasy kaviarní a reštaurácií v Trenčíne môžu byť otvorené počas celej zimy.

Ilustračný obrázok k článku Terasy v Trenčíne budú otvorené aj v zime: Spravia úpravy na Mierovom námestí?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Letné terasy trenčianskych kaviarní a reštaurácií môžu byť otvorené počas celej zimy. Vyplýva to zo zmien a doplnkov všeobecne záväzného nariadenia o prevádzkovaní terás na území mesta, ktoré v stredu (18. 11.) schválilo trenčianske mestské zastupiteľstvo.

Pomocná ruka

Mesto tak podľa primátora Richarda Rybníčka podáva pomocnú ruku prevádzkovateľom reštaurácií a kaviarní a snaží sa zmierniť dosah mimoriadnych opatrení na tieto zariadenia.

„Nie je isté, či sa gastroprevádzky budú vôbec otvárať v najbližších týždňoch. Jediná možnosť, kde sa dá sedieť a konzumovať, sú terasy. Terasy tak môžu byť otvorené až do konca februára budúceho roka, keď príde nové obdobie. Je to taká pomoc gastrobiznisu, aby prevádzky mohli fungovať aspoň vonku a mali vôbec nejaké príjmy, udržali zamestnanosť a aj seba,“ priblížil Rybníček.

Bez úprav

Ako dodal, nie sú možné žiadne stavebné úpravy letných terás, zastrešovanie, budovanie presklených prvkov, paravánov a podobne. Nesúhlasia s tým pamiatkari.

„Mesto nie je pánom situácie v rámci zimných terás na Mierovom námestí. Nemôžu tam mať nič okrem toho, čo tam mávajú v lete, pretože s tým nesúhlasí pamiatkový úrad v Trenčíne. My to musíme rešpektovať, pretože sme v chránenej pamiatkovej zóne, nad ktorou má kontrolu pamiatkový úrad,“ zdôraznil primátor s tým, že prevádzkovatelia terás nebudú musieť platiť poplatky za záber verejného priestranstva.

Ako dodal, uvažuje sa s predĺžením povolenia terás v zime aj pre nasledujúcu zimu, záležať to bude na komunikácii s poslancami. „Myslím, že aj poslanci budú za to, aby sme podnikateľom uľavili z poplatkov za záber verejného priestranstva. Toto bude téma pri zostavovaní rozpočtu na budúci rok,“ uzavrel Rybníček.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

OBRAZOM: Terasa v centre Trenčína po úprave nariadení
3
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM