Rôzne

Trenčianske múzeum o zhromaždení kotlebovcov: Nemôžeme zatvárať oči

Trenčianske múzeum nemôže mlčať pri pohľade na defilé ľudí s emóciou nenávisti. Prečítajte si jeho stanovisko.

Ilustračný obrázok k článku Trenčianske múzeum o zhromaždení kotlebovcov: Nemôžeme zatvárať oči
Zdroj: TASR

Trenčianske múzeum v Trenčíne nemôže zatvárať oči pred rizikom plazivého návratu tých historických okamihov, na ktoré nemôžeme byť hrdí. Za jednu z foriem týchto nechcených návratov považuje múzeum verejné zhromaždenie Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), ktoré sa má uskutočniť vo štvrtok (17. 10.) na Mierovom námestí v Trenčíne.

Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnili zástupcovia Trenčianskeho múzea v Trenčíne na sociálnej sieti, ako strážcovia kolektívnej pamäte Trenčanov nemôžu ignorovať historické paralely, ktoré im napadnú pri prezeraní záberov z verejných zhromaždení Hlinkovej slovenskej ľudovej strany na dnešnom Mierovom (bývalom Hlinkovom) námestí v Trenčíne z prelomu 30. a 40. rokov 20. storočia. Situácia, masovo deklarovaná straníckymi príslušníkmi, sympatizantmi alebo len obyčajnými prospechármi, vyústila niekedy až v príliš ochotnom uplatňovaní Židovského kódexu, ktorý mal za následok deportáciu asi desatiny obyvateľov Trenčína.

„Uvedomujeme si, že história a jej vnímanie nie sú čiernobiele, a že realita bola oveľa plastickejšia, než sa dnes prezentuje. Napriek tomu si myslíme, že masové zhromaždenie strany, ktorej vedúci predstavitelia a členovia sa opakovane s nostalgiou vracajú do prvej polovice 40. rokov, by malo byť v slušnej spoločnosti prežitkom,“ uvádza sa vo vyhlásení múzea v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Trenčianske múzeum rešpektuje rozhodnutie Krajského súdu v Trenčíne, ktorý verejné zhromaždenie ĽSNS s odkazom na ústavou garantované právo na zhromažďovanie povolil. Verí, že zvolávatelia a organizátori zhromaždenia budú ústavu rešpektovať rovnako a priebeh zhromaždenia bude v súlade s ňou i so zákonom o zhromažďova­com práve.

„Sme rýdzo apolitická organizácia, avšak vzhľadom na situáciu budeme radšej riskovať prejavy nesúhlasu z časti politického spektra, ako by sme mali mlčať so sklonenou hlavou pri pohľade na defilé občanov, ktorých hlavnou emóciou je nenávisť,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto zo súdu.

FOTO: Krajský súd v Trenčíne rozhodoval o zhromaždení kotlebovcov v našom meste
7
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM