Filip Chudý Rôzne Video

Trenčiansky hrad ponúkne v lete prekvapenie: Pripomenú 400 rokov histórie, VIDEO

Pred štyrmi storočiami sa v Trenčíne udiala významná historická udalosť. V Trenčíne sa teraz pracuje na tom, aby sa na ňu nezabudlo.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V utorok uplynulo presne 400 rokov, odkedy bola do Trenčína prinesená uhorská kráľovská koruna. Tento historický míľnik pripomenulo na svojom webe Trenčianske múzeum v Trenčíne. Ide o symbol spoločnej histórie s Maďarmi a ostatnými národmi historického Uhorska. Aktuálne je uložená v maďarskom parlamente.

Mohlo by vás zaujímať

Na pošte

Korunu do Trenčína priniesli vyslanci Ferdinanda II. dňa 5. apríla 1622 o piatej hodine popoludní. Spočiatku mala byť umiestnená v objekte mesta Trenčín, niektoré zdroje uvádzajú, že išlo o starú radnicu.

Napriek výnimočným bezpečnostným prvkom (trojica mreží a troje dverí, zabezpečené 2 veľkými a 10 menšími zámkami) však tento objekt nevyhovoval nárokom strážcu koruny, preto bola tajne premiestnená do susedného domu mešťana Šuškoviča, ktorý mal mať podľa dobových dokumentov hrubé múry aj samostatný priestor pre strážcu koruny.

Obidva objekty sa nachádzali na mieste dnešnej pošty (bývalý Poštový a telegrafný úrad) na Mierovom námestí, ktorá bola postavená na mieste asanovaných domov v začiatkom 30. rokov 20. storočia. Ozrejmilo Trenčianske múzeum.

Správy z Trenčína a okolia

Vernosť korune

Ako ďalej uviedli, korune krátko po jej umiestnení v Trenčíne prisahal korune vernosť najprv magistrát mesta Trenčín a neskôr, 14. apríla 1622 aj meštianstvo.

Koruna bola v Trenčíne dočasne uložená tri mesiace. Z Trenčína ju vyslanci Ferdinanda II. odniesli 6. júla 1622. Náklady mesta Trenčín, súvisiace so strážením koruny a pobytom jej ochrancov presiahli 200 zlatých. Richtárom Trenčína bol v tomto čase Michal Leszenyey a županom Trenčianskej stolice Gašpar Ilešházi (Illésházy), ktorý vlastnil Trenčiansky hrad, na ktorom aj býval. Doplnilo múzeum.

Správy z Trenčianskeho kraja

Výroba repliky

V týchto dňoch v Trenčíne vzniká aj replika uhorskej kráľovskej koruny, ktorú vďaka spolupráci s jej zhotoviteľmi budú môcť návštevníci Trenčianskeho múzea v Trenčíne v lete 2022 uvidieť aj na Trenčianskom hrade.

Na výrobe pozlátenej repliky tejto koruny pracuje v zlatníckej dielni v Trenčíne majster zlatník Augustín Hôrka. Podieľa sa na nej aj klenotník Martin Mikuš. Ako vyzerá jej výroba, to si pozrite na videu a vo fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zlatník Augustín Hôrka vyrába v Trenčíne repliku uhorskej kráľovskej koruny
6
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM