Rôzne

Ukrajincom dávajú na Slovensku prácu: Najviac ich zamestnali v Trenčíne a okolí

Na Slovensko už prišlo viac ako štvrť milióna odídencov z Ukrajiny. Aktívny je úrad práce v Trenčíne i Novom Meste nad Váhom.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajincom dávajú na Slovensku prácu: Najviac ich zamestnali v Trenčíne a okolí
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Na Slovensko prišlo do utorka rána do 6.00 h už viac ako 258 000 odídencov z Ukrajiny, z toho je asi 101 000 detí. O dočasné útočisko požiadalo 47 322 osôb, z toho 20 651 detí. Informoval o tom na brífingu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), za účasti generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Karola Zimmera.

Trenčín v popredí

„Čo sa týka dospelých Ukrajincov, ten pomer je vysoko, vysoko v prospech žien," priblížil Krajniak.

Zamestnaných je podľa ministra 360 ukrajinských odídencov a ich počet stúpa. Najviac Ukrajincov sa zamestnáva v tých regiónoch, kde je najviac voľných pracovných miest, a to na západnom a strednom Slovensku.

„Najviac to bolo v pôsobnosti úradu práce v Trenčíne, Malackách, Námestove, Novom Meste nad Váhom, Nových Zámkoch a Nitre," spresnil.

Viac správ zo Slovenska

Pracovné pozície

„Zamestnaní sú najmä v oblasti osobnej zdravotnej starostlivosti. Máme ich zamestnaných ako sanitárov, opatrovateľov pre staršie osoby a osoby s postihnutím," doplnil Krajniak. Najviac voľných pracovných miest je ako montážni pracovníci vo výrobe, či pomocní pracovníci v potravinárstve.

Podľa Zimmera môžu občania Ukrajiny žiadať o pomoc v hmotnej núdzi na úradoch práce, prípadne v tzv. veľkokapacitných centrách, ktoré sú v súčasnosti v Hummennom, Michalovciach a v Nitre. „Tam dostanú podporu nielen ohľadom hmotnej núdze, ale aj ohľadom možnosti zamestnať sa. Kvôli tomu sme pripravili aj dvojjazyčné formuláre," doplnil Zimmer. Doteraz majú podľa neho úrady práce celkom 4804 žiadateľov o dávku v hmotnej núdzi od odídencov z Ukrajiny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM