Webnoviny - Rôzne

Gorila spája Slovákov, regióny sa chystajú na protesty

Mesto Trenčín už dostalo oficiálne oznámenie o chystanej protestnej akcii pre kauzu Gorila. Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, zhromaždenie ohlásil Peter Čačko z Trenčianskej Teplej.

„Predpokladaný počet účastníkov je podľa zvolávateľa 2500,“ uviedla Ságová. Na sociálnej sieti svoju účasť zatiaľ potvrdilo viac ako 1300 ľudí.

Vyjadrenie protestu proti korupcii na Slovensku sa začne v Trenčíne na Mierovom námestí 3. februára o 16:00, potrvá do 19:00. Mesto oznámilo túto skutočnosť Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru a aj mestskej polícii, žiadne ďalšie špeciálne opatrenia nechystá.

„Mesto zhromaždenie nepovoľuje, ale má právo ho zakázať, a to v prípade, ak by účel zhromaždenia smeroval k prejavom sociálnej, rasovej, náboženskej a inej neznášanlivosti a nenávisti. Rovnako, ak by hrozilo násilie, či hrubá neposlušnosť, prípadne ak by zhromaždenie mohlo svojimi prejavmi vyústiť do porušovania ústavy,“ vysvetlila Ságová.

Obrazom: Prvý protest Gorila sa konal v Bratislave

Protest v Trenčíne a ďalších slovenských mestách má nadväzovať na minulotýždňovú akciu v Bratislave. Podľa informácií na sociálnej sieti bude namierený proti korupčne zameranej slovenskej politickej „elite“ a finančným skupinám.

„Chceme vyjadriť svoj postoj, aby aj ľudia na Považí, mimo internetu videli, že sa na Slovensku deje niečo nekalé,“ uvádzajú organizátori na stránke protestu. Zároveň vyzývajú účastníkov akcie, aby si podľa svojho uváženia so sebou zobrali plagátiky, transparenty, vlajky či masky gorily. Na znak spolupatričnosti by mala byť na každom aute, balkóne aj oblečení žltá stužka.

V piatok by mali ľudia protestovať aj v Bratislave, Košiciach, Žiline, Zvolene a Prešove. Spolu s tými, ktorí chcú demonštrovať v Trenčíne, by tak do ulíc malo vyjsť viac ako 17-tisíc ľudí.

Video: Protest pred budovou parlamentu

Do ulíc pôjdu aj v Prešove

Organizátori protestu v súvislosti s kauzou Gorila a arogancii štátnej moci si už splnili v Prešove oznamovaciu povinnosť o verejnom zhromažďovaní a doručili na radnicu oznámenie o jeho konaní. Ako dnes informovala agentúru SITA hovorkyňa Mestského úradu v Prešove Veronika Kmetóny Gazdová, stalo sa tak v pondelok v popoludňajších hodinách.

Verejné zhromaždenie sa bude konať v piatok 3. februára na Hlavnej ulici pri kostole so začiatkom o 16:00. Odtiaľ pôjde pochod centrom mesta k parku pri bývalom kine Klub a späť. Predpokladaný čas ukončenia je o 19:30.

Organizátori uvádzajú účasť okolo 500 osôb. K obmedzeniu dopravy by nemalo dôjsť. Usporiadatelia budú označení štítkami a reflexnými páskami na rukávoch, v ozname sa uvádza, že bude šesť členov organizačného tímu.

Video: Protest Gorila – Tom Nicholson

V Nitre sa stretne asi 700 ľudí

Protestné zhromaždenie proti spisu Gorila bude aj v Nitre. Ohlásené je na piatok o 16:00 na Svätoplukovom námestí. „Podľa oznámenia by sa malo na zhromaždení zúčastniť asi 700 ľudí, organizátorom a zvolávateľom je pán Samuel Búš,“ informoval agentúru SITA Andrej Jančovič z nitrianskeho magistrátu. Ako ďalej dodal, oznámenie bolo doručené v pondelok. Mesto zhromaždenie nepovoľuje, môže ho len zakázať, na čo v tomto prípade nebol dôvod. Pri každom ohlásenom verejnom zhromaždení samospráva spolupracuje s políciou.

Na sociálnej sieti už účasť na akcii potvrdilo viac ako 1 220 ľudí. „Pochod cez mesto nahlásený nie je, a preto ani nebude súčasťou programu,“ píše organizátor na sociálnej sieti. V piatok by mali byť protesty proti Gorile aj v Bratislave, Košiciach, Žiline, Zvolene, Trenčíne a Prešove. Ich cieľom je vyjadriť negatívny postoj voči prepojeniu politikov s finančnými skupinami a voči korupcii v politike.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM