záruba martin Kultúra

Hercova misia na Art Film Feste pre Zuzanu Kronerovú

(TASR) – Populárna slovenská herečka Zuzana Kronerová je jednou z trojice hercov, ocenených Hercovou misiou na 19. ročníku Art Film Festu, ktorý sa v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne uskutoční v dňoch 17. - 25. júna.

Dnes patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenského herectva, pritom z prvej hodiny herectva chcela odísť a nadobudla presvedčenie, že je to jej životný omyl. Pred 15 rokmi si Hercovu misiu prevzal aj jej otec Jozef Kroner, jeden z najvýznamnejších slovenských hercov. Narodila sa v Martine, pochádza zo slávneho hereckého rodu. Nielen otec, ale aj mama, strýkovia a teta boli hercami.
Cesta Zuzany Kronerovej k hereckej profesii však nebola od začiatku plná nadšenia. „Chcela som z prvej hodiny herectva odísť a už sa nikdy nevrátiť,“ vyjadrila sa v jednom z rozhovorov. Našťastie však na Vysokej škole múzických umení stretla veľké osobnosti, ktoré ju priviedli k celoživotnej láske k herectvu. Začínala prácou v televízii a ako sama hovorí, z prvých hereckých príležitostí si cení rozprávku Vymenená princezná či komédiu Mišo, kde na filmovom pľaci stála spoločne s otcom.
Zahrala si v kultovom filme Nevera po slovensky v réžii Juraja Jakubiska, na ktorý si dodnes rada zaspomína. „Bola tam krásna atmosféra. Bola som taká nadšená, až som v jednom momente povedala Jakubiskovi: „Keby som tu ani nehrala, vôbec by mi to neprekážalo, môžem robiť aj osvetľovača, boli sme tam vynikajúca partia.“
Televízni diváci ju poznajú z komédie Ženský zákon či zo seriálu Vivat Beňovský. Vo filme sa začala objavovať v 90. rokoch. Obľúbili si ju známi českí režiséri a zahrala si v oceňovaných filmoch ako Lea, Pupendo, Štěstí, Václav či Venkovský učitel. Cenu Český lev jej priniesla spolupráca s českým režisérom Bohdanom Slámom za postavu Lišajovej vo filme Divoké včely v roku 2001. Práve tento film Art Film Fest na jej počesť uvedie v programe.
Jednu z hlavných postáv – rómsku vedmu – si zahrala v slovenskej snímke Cinka Panna režiséra Dušana Rapoša. Naposledy sa objavila aj v príbehu lásky z prelomového roku 1968 Les bien-aimés, ktorý nakrútil francúzsky režisér Christophe Honoré a ktorú s úspechom uviedli na tohtoročnom festivale v Cannes. Láskou Zuzany Kronerovej sú divadelné dosky, jej domovskou scénou je bratislavské divadlo Astorka. Okrem herectva sa venuje aj spevu, má rada šansón i džez.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM