Lenka Merava Kultúra

Hudobný festival Topfest otvára prázdninovú sezónu

Hudobný festival Topfest otvára po ôsmy raz 1.a 2. júla prázdninovú sezónu na Slovensku v areáli Zelená Voda pri Novom Meste nad Váhom.

Stretne sa tu takmer kompletná hudobná špička najžiadanejších skupín Kabát, IMT Smile, Chinaski, Desmod, Tublatanka, Xindl X, No Name, Wanastowy Vjecy. Už tradične skvelú náladu sľubujú Katka Knechtová, Gladiátor, Horkýže Slíže, Polemic, Čechomor, Arzén, Alkehol, Helenine oči, Bank of Joe, Editor, Traktor, Downhill a ďalších.

Festival bude tohto roku lacnejší, ale nie menej kvalitný, uviedol Dušan Drobný. „Štandard infraštruktúry z minulého roka chceme nielen dodržať, ale aj vylepšiť. A to všetko pre návštevníka dokonca za menej peňazí, čo sa pozitívne odráža na zvýšenom počte predaných vstupeniek.“

Rozhovor s manažérom Topfestivalu Ján Kakaščík

**Bude tento ročník niečím iný, ako predchádzajúce? **

Topfest nemá ambície byť každý rok niečím iný – práve naopak – je to festival už so 7-ročnou tradíciou, skalní fanúšikovia vedia, prečo práve Topfest majú poznačený vo svojich kalendároch. Jedinou ambíciou je dobrá nálada, super zábava a kvalitní účinkujúci…Aby bolo na čo celý rok spomínať a tešiť sa…

Aké sú Vaše tohtoročné očakávania? Ako vždy – tie najvyššie. Tešíme sa, že si do areálu pri Zelenej Vode nájde cestu čo najviac fanúšikov dobrej hlavne rockovej, či punkovej muziky a keď ich bude denne aspoň 15.000 – budeme veľmi radi..

Ak bude nepriaznivé počasie, ako to budete riešiť? Máte náhradný plán? Na festivale neexistuje náhradné riešenie – hocijakým presunom do nejakej najbližšej väčšej haly, by sa stratila základná myšlienka festivalu pod šírym nebom, ale odhliadnuc od toho, s veľkou pravdepodobnosťou na Slovensku ani neexistuje hala, ktorá by kapacitne stačila počtu pravidelných návštevníkov tohto festivalu…Samotné nepriaznivé počasie je súčasťou každého takéhoto podujatia, každý účastník s tým podvedome počíta, ale pokiaľ by prišlo k extrémom /životu ohrozujúcim búrkam, povodniam, víchriciam/ potom je samozrejme lepšie radšej festival ukončiť, ako riskovať nejakú tragédiu.

Skupina XINDL X – Mohli by ste ich predstaviť a prečo ste sa rozhodli páve pre nich? Nezaraditeľný pesničkár XINDL X je zjavom na českej hudobnej scéne, ale ma blízko aj k Slovensku. V Čechách žne jeden úspech za druhým, preto padla voľba aj na neho…A ako sám priznáva, aj jeho korene po mame a starom otcovi siahajú na Slovensko a tak sa tu cíti stále viac ako doma. Kto ešte nezažil fenomén ukrytý pod pseudonymom XINDL X môže to najrýchlejšie napraviť na známej videostránke. Jeho hitovku „Anděl“, v ktorej videoklipe účinkuje aj Táňa Pauhofová videlo doteraz viac ako 5 miliónov 200 tisíc fanúšikov! Ďalší jeho videoklip „Dysgrafik“, v ktorom účinkuje Martin Dejdar má na konte takmer 1milión 600 tisíc pozretí a jeho posledný videoklip ku skladbe Chémie si už stihlo pozrieť viac ako 1 milión 137 tisíc divákov! Táto skladba pochádza obdobne ako jeho predchádzajúci singel a videoklip „Láska v housce“ (2mil. 410.000 pozretí) z druhého štúdiového albumu „Praxe relativity“ z októbra minulého roka, ktorý XINDL X pokrstil aj na Slovensku. Ondřej Ládek – také je jeho civilné meno tvorí auto-protest-songy, v ktorých kombinuje hip-hopové frázovanie s folkom, jazzom a blues. Ťažiskom však zostávajú texty, v ktorých nájdete jeho osobnú výpoveď, ale predovšetkým iróniu. To všetko správne namiešané ponúkne aj na hudobnom festivale TOPFEST spoločne so svojou doprovodnou skupinou, ktorú tvoria Dalibor Cidlinský jr. (klávesy, banjo, gitara), Jan Cidlinský (basgitara) a David Landštof (bicie).

Čo Vás ako manažéra na festivale oslovilo a na čo sa najviac tešíte, kto je pre Vás najväčším lákadlom? Ja sa každoročne teším na to, keď si sadnem niekde na najvyšší bod tribúny a budem pozorovať tú masu ľudí, ktorá si odriekla nejakú letnú dovolenku, alebo vylihovanie kdesi pri vode a prišla na tento festival, dúfam, že opäť v hojnom počte. Budem sa jednoducho opäť tešiť z toho, že sa podarilo opäť priniesť obľúbené skupiny a tým aj dobrú náladu množstvu ľudí…Čo sa týka skupín – osobne sa veľmi teším na comeback „vynovenej“ skupiny Wanastowi Vjecy, ale aj na punk-popových SUM 41…A tiež na headlinera, s ktorým prebiehajú práve rokovania a ktorého meno, verím, už čoskoro budeme môcť zverejniť…

lea foto: zdroj Topfest

topfest 2011
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM