Webnoviny - Rôzne

Inšpektori chcú pre maturity vyradiť SOŠ v Trenčíne

Ministerstvo školstva dostalo od hlavnej školskej inšpektorky návrh na vyradenie Súkromnej strednej odbornej školy M. R. Štefánika v Trenčíne zo siete škôl.

Školskí inšpektori zakázali 30. a 31. mája na tejto SOŠ ústne maturovať 158 študentom pre podozrenie z kupovania maturít. Argumentovali, že škola im umožnila pristúpiť k skúške dospelosti, hoci nespĺňali podmienky na jej vykonanie.

„Sekcia regionálneho školstva ministerstva návrh preskúma, či sú dôvody na vyradenie opodstatnené a rozhodne vo veci podľa zákona o správnom konaní v lehote do 60 dní,“ informoval agentúru SITA odbor masmediálnej politiky rezortu školstva. O reakciu požiadala SITA školu.

Škola oficiálne stanovisko nedostala

Riaditeľka školy Beáta Hanáčková tvrdí, že doteraz nedostali z ministerstva žiadne oficiálne stanovisko a k téme sa nechcela ďalej vyjadriť. Situáciu chce riešiť až po tom, ako príde list z rezortu školstva. Nový školský rok zatiaľ plánuje otvoriť v riadnom termíne, teda 5. septembra.

Všetci 158 maturanti podľa inšpekcie študovali v špeciálnom režime – nemuseli chodiť do školy a mohli sa nechať z niektorých predmetov len preskúšať. Zákon im to síce umožňuje, no podľa inšpektorov sa v tomto prípade dostali k maturitám nelegálne a niektorí neurobili skúšky zo všetkých predmetov.

Štátni inšpektori upozornili, že študenti majú ukončené jednotlivé predmety komisionálnou skúškou, ale to je len obsah vzdelávania a k maturitám potrebujú aj jasný doklad o tom, že sú v poslednom ročníku programu. Navyše podľa inšpektorov bol v niektorých prípadoch pri maturitách iba jeden pedagóg namiesto nevyhnutných troch. Študenti si mali za takéto skúšky zaplatiť niekoľko stoviek eur. To, že by si kupovali maturitnú skúšku, študenti odmietajú. Študujú vraj aj na úkor vlastnej rodiny, platia si aj doučovanie.

Otvorený list proti inšpekcii

V polovici júna napísali študenti SOŠ M. R. Štefánika v Trenčíne otvorený list, v ktorom nesúhlasia s postupom krajskej školskej inšpekcie. Predsedníčka maturitnej komisie pozastavila maturity na škole na základe rozhodnutia Školského inšpekčného centra v Trenčíne.

„Uvedeným rozhodnutím sa cítime veľmi poškodení vzhľadom na to, že sme splnili všetky podmienky vyplývajúce z priebehu štúdia, ktoré nás oprávňuje k vykonaniu maturitných skúšok. Rozhodnutie školskej maturitnej komisie pod vedením školskej inšpekcie zasiahlo do našich osudov, rodinného i pracovného života,“ uvádzalo sa v liste.

Zdroj foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM