Webnoviny - Rôzne

Lekári možno budú robiť len do výšky limitov

Predstavitelia profesijných stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve vyzývajú všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby poskytovali zdravotnú starostlivosť len do výšky objednaného finančného objemu od zdravotných poisťovní.

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré vzišlo z utorňajšieho stretnutia zástupcov odborárov, Slovenskej lekárskej komory, súkromných lekárov, či malých nemocníc.

Ako pre agentúru SITA spresnil prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor, tento krok môže znamenať jednak to, že niektorí poskytovatelia začnú pacientov objednávať na vyšetrenia či zákroky o niekoľko mesiacov, alebo si stanovia denný limit na počet pacientov, ktorých môžu ošetriť. Všetkým navyše povedia, aby prišli na ďalší deň. Ako však Pásztor upozornil, akútne prípady budú ošetrené vždy. „Nikto nemôže očakávať, že budeme ďalej robiť zadarmo, alebo že budeme vytvárať stratu,“ zdôvodnil výzvu Pásztor.

Finančná situácia väčšiny zdravotníckych zariadení je podľa zástupcov profesijných, stavovských a odborových organizácií kritická pre nedostatočné financovanie rezortu zdravotníctva zo strany štátu. „Pre zachovanie aspoň bazálnej zdravotnej starostlivosti pre občanov vyzývame vládu a parlament, aby pristúpili k okamžitému riešeniu akútneho nedostatku financií,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM