Webnoviny - Rôzne

Makyta je pripravená prijímať nových zamestnancov

Podľa generálneho riaditeľa púchovskej Makyty Marinána Vidomana podnik sústavne prijíma nových zamestnancov. Momentálne zamestnáva 739 pracovníkov, z toho viac ako 220 v Námestove.

Väčšinu tvoria ženy. „Stále sme pripravení prijímať,“ informoval na piatkovom brífingu. Ako ďalej uviedol, ďalšie hromadné prepúšťanie tak podniku nehrozí.

V roku 2009 ohlásila Makyta hromadné prepúšťanie, o prácu prišlo 654 šičiek. Celkovo sa prepúšťanie dotklo 475 kmeňových zamestnancov a ďalších 179 zamestnancov na materskej a rodičovskej dovolenke. Vedenie textilky hromadné prepúšťanie odôvodnilo dopadmi svetovej hospodárskej krízy a zvýšením minimálnej mzdy na Slovensku od začiatku roka 2010. Okrem krízy a poklesu objednávok ju k tomu donútila strata obchodného partnera, ktorý v Makyte vyrábal autosedačky a svoju výrobu presťahoval do Srbska.

Púchovská Makyta pripravuje taktiež reštrukturalizáciu a rekvalifikáciu zamestnancov. Ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Mihálovi v piatok vedenie podniku preložilo návrhy na zlepšenie svojej situácie. Tie by mali byť zosúladené s európskymi podmienkami. Medzi návrhy patrí aj zvýšenie zdrojov na náklady, ktoré sú spojené s dochádzaním zamestnancov do závodu. Podľa generálneho riaditeľa Makyty Mariána Vidomana by to mohlo zvýšiť záujem ľudí o prácu v púchovskej textilke.

Podniku by mohlo pomôcť aj legislatívne zrovnoprávnenie dane. „V Púchove nás trápia diskriminačné vyrubovanie regionálnej dane,“ uviedol Vidoman. Podľa neho firma, ktorá sídli o 500 metrov ďalej, má dvakrát nižšiu daň ako Makyta, čo podniku sťažuje situáciu. Podľa generálneho riaditeľa závodu chcú spolupracovať s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a taktiež aj s regionálnymi úradmi práce, aby si udržali súčasnú zamestnanosť. Vláda totiž pripravuje zmenu Zákonníka práce i zmenu iných pracovno-právnych predpisov.

Púchovská Makyta vznikla v roku 1939. V súčasnosti patrí medzi významných výrobcov textilnej a odevnej konfekcie na Slovensku, kde má dve prevádzky, a to v Púchove a Námestove, a 10 predajní vo väčších mestách. Jej najvýznamnejším výrobným sortimentom sú plášte, bundy, saká a kostýmy. Väčšinu jej produkcie, a to 95% tvorí export. Momentálne Makyta šije pre významné zahraničné značky ako Prada, Valentino či Armani.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM