Monika Földešiová Rôzne

Mesto dementuje informácie o nezdravom hospodárení, operuje auditom

Celkové záväzky mesta Trenčín po lehote splatnosti sú k 5. novembru 2010 viac ako 3,14 milióna eur. Dlh mesta po lehote splatnosti viac ako 60 dní je 1,11 percenta k bežným príjmom v roku 2009.

Vyplýva to z nezávislého auditu, ktorý si dalo urobiť mesto ako reakciu na medializované informácie o alarmujúcej zadlženosti mesta.
Poslanec mestského zastupiteľstva a šéf opozičného poslaneckého klubu Smer-SD Ladislav Pavlík poukázal na zle nastavený systém ekonomiky mesta a finančnú situáciu. Celkový dlh je podľa neho okolo 33 miliónov eur.
„Zo štátneho rozpočtu prišlo len v prvom polroku 2010 výrazne menej peňazí, ako bolo avizované. Celkový výpadok dane z príjmu predstavuje pre mesto Trenčín sumu 2,5 milióna eur. Po započítaní kompenzácie vo výške 344.000 eur ide o výpadok vo výške približne 2,1 milióna eur,“ uvádza sa v tlačovej správe, ktorú dnes mesto poskytlo médiám. Ako sa v nej píše, s týmto stavom sa však mesto vyrovnalo bez toho, aby to akokoľvek pocítili obyvatelia Trenčína.
Na alarmujúcu finančnú situáciu v Trenčíne poukázal v liste adresovanom hlavnej kontrolórke mesta Libuši Zigovej aj bývalý šéf ekonomického útvaru mesta Peter Mikuš. Ten ešte v polovici októbra upozornil, že nastali okolnosti na zavedenie ozdravného režimu pre mesto Trenčín. Záväzky mesta po lehote splatnosti boli podľa neho k 20. októbru viac ako päť miliónov eur, čo bolo 17,37 percenta k bežným príjmom v roku 2009.
Mikuš ako vedúci ekonomického útvaru podľa prednostu mestského úradu Františka Orolína uviedol vo svojom liste nekorektné, nepravdivé a nekvalifikované informácie a navyše nedodržal štandardný postup a informácie neadresoval prednostovi ako svojmu priamemu nadriadenému.
Primátor Trenčína Branislav Celler odvolal Mikuša z funkcie vedúceho ekonomického útvaru. „Očakávania boli v jeho prípade vyššie, ako sa ukázalo. Jeho posledné konanie bolo len vyvrcholením dlhodobej nespokojnosti s jeho prácou,“ zdôvodnil Celler Mikušove odvolanie z funkcie.
Nezávislý poslanec Robert Lifka poukázal tiež na skutočnosť, že mesto neplatilo faktúry za odvoz komunálneho odpadu spoločnosti Marius Pedersen a podľa jeho informácií malo mesto ku koncu septembra nesplatené faktúry po lehote splatnosti viac ako sedem miliónov eur.
Fakt, že mesto Trenčín ako najvýznamnejší zákazník spoločnosti Marius Pedersen malo voči spoločnosti záväzky po dobe splatnosti, potvrdil aj finančný riaditeľ spoločnosti Oliver Šujan. Sumu však nešpecifikoval.
Podľa Cellera mesto Trenčín podpísalo 27. októbra (po tom, ako sa o dlhy začali zaujímať médiá – pozn. TASR) so spoločnosťou Marius Pedersen dodatky ku zmluvám, na základe ktorých sa predĺžila lehota splatnosti faktúr z 30 na 120 dní. Táto lehota je podľa neho dohodnutá aj na celý rok 2011.
„Mesto Trenčín aj v tomto období priebežne plní svoje záväzky, pričom v roku 2010 už zaplatilo 3,8 milióna eur, z toho 2,5 milióna eur za služby poskytnuté v oblasti odpadového hospodárstva,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Marius Pedersen Martin Zigo.
V súvislosti s obvinením, že mesto neuhradilo spoločnosti Marius Pedersen prostriedky vybrané za odvoz komunálneho odpadu od občanov, sa mesto podľa slov Cellera rozhodlo podať na poslanca Roberta Lifku trestné oznámenie.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM