Lenka Merava Kultúra

Muži o ženách : Testosterón

O vypredanie všetkých miest v bývalom Dome armády sa postarali herci z Divadla Andreja Bagara v Nitre. Ich predstavenie Testosterón sa uskutočnilo 7.októbra.

Siedmi herci sa v komédii zaoberali tým, čo si muži myslia o ženách. Ide o manifest mužskej prapodstaty. Svet žien a svet mužov. Pánska jazda, v ktorej tón udávajú dámske sukne. Ženy v centre mužskej pozornosti a ich záujmu! Testosterón je plný nápaditých hereckých situácií a etúd, ktoré ani raz neskĺznu do trápnosti, dokážu si počas celej inscenácie udržať tempo a humor. Láska, sex a túžba dobyvateľov. Hľadanie odpovede, kto komu vládne. Je vôbec možné dosiahnuť harmóniu v splynutí tiel a duší našich rozdielnych pováh? Divadlo pred siedmimi rokmi navrhli režisérovi Petrovi Mankoveckému, a od vtedy ho aj skúšajú. Hra je od poľského autora Andrzeja Saramonowicza, ktorá v tej dobe už bola hitom v Poľsku, na Slovensku sa stala na novinkou. Následne ju hrali v Českej republike, kde sa od nich inšpirovali a už ich hrajú v dvoch divadlách. V súčasnosti sa aj na Slovensku hrala viac ako 140 krát. Zmeny sú minimálne. „Hráme tak ako je to napísané. Vymenili sme iba Slovenské mestá a reálie,“ hovorí s úsmevom herec Juraj Hrčka. Ich spolupatričnosť je viditeľná aj na javisku. „Je to asi kvôli tomu, že väčšina chalanov sú spolužiaci. Poznáme sa už dávno, ešte predtým ako sme prišli do divadla, ale baví nás to. Sme profesionálni herci a iné nestíhame. S Milanom a Maťom sme premýšľali aj nad lacným divadlom, ale ešte nevieme aký smer,“ hovorí o začiatkoch a plánoch Juraj.
Predstavenie nevedia posúdiť. „Chodia naň ľudia aj viackrát. Niektorí, ktorí to videli zoberú so sebou aj kamarátov,“ uviedol Juraj. Na chvíle, ktoré pôsobia na ľudí skôr improvizovane dodali: „Počas hry si nedomýšľame, všetko je nacvičené, je to len zdanie, o tom je divadlo. Okrem toho. Je to najnaskúšanejšia hra, iba jedno až dve percentá sa v nej menia, aby nás to ešte bavilo.“ Cieľom bolo najmä zrelaxovať a pobaviť divákov. „Ľudia sa skôr smejú na tom, keď sa povedia veci zo života, ktoré každý zažil. Objektívne sa hovorí dosť z mužského pohľadu a najviac sa smejú ženy. Na slová všetko sú to k… . Najčastejšie reagujú ženy, to je vždy to čo nás najviac zaráža,“ hovorí herec Juraj. Z predstavenia sa mu najviac páči scéna stole, keď sa Maťo a Stavros rozprávajú o Grécku a prevrátený stôl.“Milujem záverečný potlesk a niektoré situácie,“ hovorí herec Milan Ondrík. Do budúcnosti pripravujú predstavenie Dušana Mitana Koniec hry, ktorej premiéra sa uskutoční 12 novembra v Nitre. Je to o vražde, výčitkách, určitej premene človeka,“ priblížil na záver herec Juraj Hrčka.

testosteron
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM