Filip Chudý Rôzne

Na Ukrajine vypukla VOJNA: Prvé reakcie a upozornenie slovenskej polície

Náš východný sused sa prebudil do vojnového rána. Spustila sa ofenzívna operácia a v pozore je aj Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Na Ukrajine vypukla VOJNA: Prvé reakcie a upozornenie slovenskej polície
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok skoro ráno spustil vojenskú operáciu na Ukrajine po tom, ako neohlásene vystúpil s prejavom v televízii. Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok ráno oznámila, že krajina sa dostáva pod delostrelecký útok pozdĺž svojich severných hraníc s Ruskom a Bieloruskom.

Viac sa dočítate TU:

Vláda SR odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov.

Viac sa dočítate TU:

Po tom, čo ruská strana zahájila voči Ukrajine vojenskú inváziu, množstvo obyvateľov hlavného mesta sa rozhodlo odísť. Vytvárali sa kolóny áut s ľuďmi, ktorí utekali preč. Pred hraničným priechodom na Užhorode smerom na Slovensko sa boli viditeľné kolóny áut ľudí. Situácia na hraničných priechodoch na východe Slovenska s Ukrajinou je však v súčasnosti pokojná.

Viac sa dočítate TU:

Slováci sa môžu prostredníctvom organizácie Človek v ohrození zapojiť do finančnej pomoci ľuďom na Ukrajine. Z humanitárneho fondu už organizácia vyčlenila 20-tisíc eur. Peniaze z humanitárneho fondu budú použité na pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu, ľuďom, ktorí pre vojnu opúšťajú svoje domovy, a na ochranu ohrozených jednotlivcov a rodín.

Viac sa dočítate TU:

V súčasnosti sú v prevádzke všetky hraničné priechody na hranici s Ukrajinou, okrem železničného hraničného priechodu Čierna nad Tisou – Čop, kde bola zastavená osobná doprava. Civilné lety Bratislava – Kyjev sú pre uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny dočasne pozastavené.

Viac sa dočítate TU:

Ruskom podporované separatistické sily na východe Ukrajiny postupujú. Sily tzv. Doneckej ľudovej republiky získali pod svoju kontrolu až tri kilometre a jednotky tzv. Luhanskej ľudovej republiky postúpili o jeden a pol kilometra. Rusko oznámilo, že má zbrane s vysokou presnosťou a že ukrajinskí civilisti sa nemajú čoho báť. Počas invázie Ruska na Ukrajine, ktorá sa začala vo štvrtok nadránom, bolo zabitých už vyše 40 ukrajinských vojakov a približne desať civilistov.

Viac sa dočítate tu:

So spojencami v NATO a Európskej únii je Slovenská republika pripravená poskytnúť pomoc na ukončenie konfliktu na Ukrajine a na ochranu ľudských životov. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala na zachovanie pokoja. Hoci je ozbrojený konflikt v blízkosti hraníc Slovenska, naša územná celistvosť podľa nej nie je v priamom ohrození.

Viac sa dočítate TU:

Polícia varuje pred dezinformáciami a lživou propagandou, ktoré sa šíria v súvislosti s útokom Ruska na Ukrajinu. V posledných hodinách zaznamenala zintenzívnenie aktivít rôznych účtov, stránok a skupín na sociálnej sieti Facebook, ktoré takmer každú hodinu zverejňujú statusy týkajúce sa rusko-ukrajinského konfliktu.

Viac sa dočítate TU:

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM