Rôzne

Nárast počtu utečencov aj na Myjave: Ukrajinky tam nastúpia už i do práce

Umiestňujú ich do všetkých kútov krajiny. Počet utečencov z Ukrajiny rastie, Myjava ich ubytovala už viac ako 60.

Ilustračný obrázok k článku Nárast počtu utečencov aj na Myjave: Ukrajinky tam nastúpia už i do práce
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Počet utečencov z Ukrajiny postupne narastá aj v meste Myjava. Ich aktuálny počet je 61. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin. Viac ako 93 percent tvoria ženy a deti.

Pomoc

„Polovica z nich už má s pomocou mesta a pracovníkov sociálneho oddelenia vybavený štatút odídenca, ďalší idú autobusom na cudzineckú políciu do Trenčína v pondelok. Ľudia prichádzajúci na Myjavu si stihli so sebou vziať len málo vecí, takže na začiatok potrebujú pomoc prakticky so všetkým. Okrem zabezpečenia vhodného ubytovania aj s jedlom, hygienickými potrebami, ošatením, financiami a podobne," uviedol Hrin.

Na oddelení sociálnych služieb utečenci vypĺňajú registračné formuláre, dostávajú jedlo, oblečenie, letáky v ukrajinčine s pokynmi a dôležitými kontaktmi. „Pracovníci samosprávy zisťujú, ako sú na tom finančne, aké majú k dispozícii doklady, v akej profesii na Ukrajine pôsobili, informujú ich o možnosti získať SIM karty a podobne," doplnil Hrin.

Viac správ zo Slovenska

Škola, škôlka, práca

Sociálne oddelenie mesta s pomocou materskej školy a základných škôl na území mesta vybavuje aj zaradenie detí do výchovno-vzdelávacieho procesu.

„Podľa aktuálnych informácií to vyzerá tak, že vyučovanie začne navštevovať 15 detí z Ukrajiny a do škôlky bude chodiť päť detí. Zamestnanci mesta sú takisto pripravení pomôcť ženám s hľadaním zamestnania, aby mohli začať aspoň trochu normálne fungovať. Niektoré z nich nastúpia do práce už v najbližších dňoch," informoval hovorca mesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM