Rôzne Video

Kaštieľ v Ladcoch zmení šat: Výnimočný je valentínskym kostolíkom, FOTO a VIDEO

Západnú časť kaštieľa v Ladcoch majú zrekonštruovať na kreatívne centrum. Súčasťou areálu je aj kostolík zasvätený sv. Valentínovi.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Schátraný kaštieľ z prvej polovice 18. storočia v obci Ladce chcú jeho majitelia zrekonštruovať. Na rekonštrukciu západnej časti kaštieľa využijú okrem vlastných zdrojov najmä finančné prostriedky Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórskych fondov.

Kreatívne centrum

Ako informovala príbuzná majiteľov kaštieľa Jana Heiserová, po skončení prác v roku 2023 bude západná časť kaštieľa slúžiť ako kreatívne centrum a umelecká rezidencia, v priestoroch budú prezentovať históriu kaštieľa.

„Rekonštrukcia celého kaštieľa bude trvať dlhší čas. Ak sa to podarí, bude kaštieľ slúžiť tomu, čomu má. Celá rodina i ja tomu fandíme, má to zmysel,“ priblížila Heiserová.

Viac správ zo Slovenska

Kostolík sv. Valentína

V medzivojnovom období bol kaštieľ sídlom rádu vincentiek – Spoločnosť dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul, neskôr slúžil pre potreby armády a ako odborné učilište. Koncom 20. storočia bol reštituovaný. Momentálne prebieha výberové konanie na zhotoviteľa rekonštrukcie.

Súčasťou areálu kaštieľa je aj kostolík zasvätený sv. Valentínovi. Ako informoval historik Tomáš Michalík, kostol je pre verejnosť prakticky neprístupný, slúžili sa v ňom omše raz či dvakrát do roka. Výnimočný je práve zasvätením sv. Valentínovi. Na Slovensku sa patrocínium – zasvätenie sv. Valentínovi vyskytuje iba v ojedinelých prípadoch, napríklad Krížovany, Vislanka – Ďurková, v minulosti napríklad Spišská Belá. V trenčianskom regióne kostol zasvätený patrónovi zaľúbených nie je.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzerá priamo v kaštieli a kostolíku.

FOTO: Kaštieľ a kostol sv. Valentína v Ladcoch
8
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z Považia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM