Filip Chudý Rôzne

Považská Bystrica medzi problémovými mestami: S diviakmi to môže byť ešte horšie

Poľovníci vnímajú problém s diviakmi, ale na problematiku sa pozerajú komplexne. Na vine sú aj ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Považská Bystrica medzi problémovými mestami: S diviakmi to môže byť ešte horšie
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Je nevyhnutné pochopiť, že poľovníctvo je aj v 21. storočí nutnosť a obmedzovanie výkonu tejto činnosti prináša z dôvodu správania mnohých návštevníkov negatívne situácie pre všetky zainteresované strany. Dochádza k nebezpečným stretom zveri s ľuďmi nielen v lesoch, ale aj v mestách. Zver je vyrušovaná a čoraz častejšie sa vyskytuje v jej neprirodzenom prostredí. Tvrdí to Slovenská poľovnícka komora (SPK). Informoval jej hovorca Alojz Kaššák v súvislosti s diviakmi v uliciach Bratislavy.

Problém i v Považskej Bystrici

Podobný problém ako v hlavnom meste podľa Kaššáka pretrváva aj napríklad v Žiline či Považskej Bystrici, a teda v mestách priamo obklopených lesmi, ktoré sú prirodzeným miestom výskytu diviačej zveri.

Problém znepríjemňovania života obyvateľov najväčšieho považskobystrického sídliska Rozkvet diviačou zverou sa snažili v sobotu 12. februára riešiť už treťou poľovačkou v časti Dušianica. Problém sa však objavil aj na opačnej strane kopca, na ktorom sídlisko stojí. Niekoľko zvierat sa cez záhrady dostalo až na dvor rodinného domu.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Vyrušovaná zver

„Avšak v súčasnosti práve v blízkosti zastavaných území obcí alebo priamo v nich zver nachádza pokoj pred tlakom návštevníkov lesa či šeliem. Toto však nie je nič nezvyčajné ani v Európe, stačí sa pozrieť do Nemecka a Poľska. Metropoly so súvislými lesmi vo svojej blízkosti mávajú tieto problémy s diviačou zverou veľmi často,“ povedal Kaššák.

SPK uviedla, že lesy sú intenzívne využívané verejnosťou najmä na šport, rekreáciu či zber lesných plodov, a to v nijako neohraničenej časovej dobe. „Zver je vyrušovaná, intenzívnejšie migruje, a to aj v rozpore s jej prirodzenými inštinktmi – do zastavaných území. Dôležité je tiež poukázať na skutočnosť, že možnosť výkonu bezpečného lovu a redukcie počtu premnožených diviakov a tiež inej raticovej zveri pre udržovanie normovaných stavov zveri v tak intenzívne ľuďmi využívaných lesoch je len minimálna,“ poznamenal Kaššák.

Viac správ zo Slovenska

Neriešiteľné?

Komora poukázala na to, že za desať mesiacov ulovili viac ako 62 000 diviakov, čím budú do konca sezóny atakovať doposiaľ najvyšší lov z roku 2019, keď sa mohol diviak loviť na celom území.

„Toto však aktuálne pre africký mor neplatí a na menšej ploche sme ulovili oveľa viac diviakov ako po iné roky. Ak teda ľudia nezačnú akceptovať poľovníctvo, do ktorého sú svojím správaním priamo zainteresovaní, problém s lovom zveri v blízkosti miest bude neriešiteľným,“ dodal hovorca. Aj preto iniciuje komora stretnutie so Združením miest a obcí Slovenska a Štátnou veterinárnou a potravinovou správou.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM