Filip Chudý Rôzne

Považská knižnica budí pozornosť: Ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka

Jedna z mála historických pamiatok v Považskej Bystrici budí po obnove pozornosť. Usiluje sa o prestížny titul.

Ilustračný obrázok k článku Považská knižnica budí pozornosť: Ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka
17
Galéria

Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo 15. ročník Kultúrnej pamiatky roka – Fénix. Jedná sa o súťaž, ktorá inšpiruje, motivuje a podporuje vlastníkov cenných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu.

Medzi prihlásenými historickými skvostami sa tento rok nachádzajú kaštiele, zámky, sakrálne stavby ale aj zaujímavé technické národné kultúrne pamiatky z celého Slovenska, ktorých obnova bola dokončená v rokoch 2020 a 2021.

Secesná vila

Medzi 31 súťažiacimi sa nachádza aj Secesná vila Milchovcov v Považskej Bystrici, ktorú aktuálne poznáme ako Považskú knižnicu.

Jej vlastníkom je Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý ju rekonštruoval v predchádzajúcich troch rokoch. Konkrétne išlo o výmenu strechy, vybudovali sa kancelárie v podkroví, pribudol nový vchod zo severnej strany, ale aj centrálny výpožičný pult. Úpravami prešla elektroinštalácia, bleskozvod, vybudovala sa nová kotolňa, vzduchotechnika i klimatizácia. Okolo budovy sa vykonali terénne úpravy.

Viac správ zo Slovenska

Hlasovanie

Víťazov prestížneho ocenenia Kultúrna pamiatka roka – Fénix vyberá odborná porota zložená zo špičkových odborníkov a zástupcov partnerov súťaže. Laureáti získajú osvedčenie o udelení ceny a tiež finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur.

O svojom víťazovi však môžu rozhodnúť aj ľudia v hlasovaní, pričom určia, kto získa špeciálne ocenenie – Kultúrna pamiatka roka – Cena Nadácie SPP. Za Secesnú vilu Milchovcov v Považskej Bystrici možno hlasovať TU.

Trenčiansky kraj v súťaži ešte zastupuje aj hrad Uhrovec, Kaplnka Magdalénka v Horných Kočkovciach a Trenčiansky hrad. Vyhlásenie výsledkov súťaže je plánované na máj 2022. Hostiteľom slávnostného odovzdávania ocenení bude víťaz uplynulého ročníka – Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM