Filip Chudý Rôzne

Považskú pred 10 rokmi zasiahla živelná pohroma: SPOMIENKA na snehovú kalamitu

Zažívame ďalšiu slabú zimu, ale nie vždy to tak bolo. Pripomíname si výročie veľkej snehovej kalamity.

Ilustračný obrázok k článku Považskú pred 10 rokmi zasiahla živelná pohroma: SPOMIENKA na snehovú kalamitu
Zdroj: TASR/Milan Podmaník

V polovici februára 2012 zasiahla Slovensko výrazná snehová vlna, akú sme odvtedy až doteraz, čiže ďalších desať rokov, nezažili. Vtedy mnohé mestá a obce vyhlásili mimoriadni situáciu, medzi nimi aj Považská Bystrica.

Živelná pohroma

Všetko začalo 15. februára 2012, keď už predpoludním napadlo 20 centimetrov snehu, čo vyústilo v kritickú situáciu na cestách, na ktorých boli dva centimetre utlačeného snehu. Doprava úplne skolabovala na úseku medzi Považskou Bystricou a Sverepcom. Diaľnica bola v dôsledku intenzívneho sneženia neprejazdná a vytvárali sa tu niekoľkokilometrové kolóny. Kolaps spôsobili najmä kamióny, pre ktoré bolo problémom pohnúť sa aj do mierneho kopca.

Sneh ale dával zabrať ďalej a mesto Považská Bystrica vyhlásili 16. februára 2012 o 11.00 hod. za územie postihnuté živelnou pohromou – snehovou kalamitou.

Uzatvorili sa všetky mestské športoviská a telocvične, pričom z ich striech začali kvôli obavám z poškodenia odpratávať sneh. A podobný rozkaz dostali všetky obchody a podniky. Na pomoc sa povolali horolezci z Považskej Bystrice a Žiliny. Zo striech odpratali polmetrovú vrstvu snehu. Kalamitný sneh bolo potrebné vyvážať do priestoru Vŕbie pri Váhu, prípadne na iné miesto po dohode s bezpečnostným technikom mesta.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Lopaty šli na dračku

Športoviská a telocvične opäť sprístupnili 17. februára 2012 o 17.00 hod. Až o ďalších 24 hodín neskôr zrušili mimoriadnu situáciu, keďže sa zjazdnými stali všetky cesty na území mesta a sneh z problémových striech bol odstránený.

Ešte vážnejšia situácia bola v podhorských obciach, pričom v Hornej Marikovej a Papradne už nemali ani kam odvážať sneh. Osady úplne zasypalo a boli odrezané od sveta.

Zaujímavosťou je, že v Považskej Bystrici šli vtedy na dračku hliníkové lopaty. V niektorých predajniach dokonca zápasili s ich nedostatkom, pričom miestami vedeli predať aj dve lopaty za minútu. V priebehu štyroch dní predali asi toľko lopát, čo inokedy ani za pol roka.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si, ako to v Považskej Bystrici vyzeralo pred 10 rokmi.

FOTOSPOMIENKA: Snehová kalamita v Považskej Bystrici vo februári 2012
26
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Podmaník

Správy z Považia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM