Rôzne

Smútok za špičkovými rybníkmi v Považskej: Po predaji peniaze stále chýbajú

Uplynulý rok bol pre Slovenský rybársky zväz konsolidačný. Problémom zostáva kauza predaja rybochovného zariadenia v Považskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Smútok za špičkovými rybníkmi v Považskej: Po predaji peniaze stále chýbajú
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Kým rok 2020 bol pre Slovenský rybársky zväz (SRZ) rokom sanácie neutešeného stavu zväzu, tento rok bol v znamení konsolidácie, ale aj niektorých investičných projektov. Povedal to tajomník SRZ – Rady v Žiline Ján Kohút.

Rybníky v Považskej Bystrici

„V roku 2020 sa nám podarilo vyriešiť otázku stabilizovania sekretariátu, ktorý bol do mimoriadneho snemu (november 2019, pozn.) v rozvrate. Museli sme vyriešiť zlú finančnú situáciu po ,predajiʻ rybochovného zariadenia v Považskej Bystrici. Za jeho predaj (3,4 milióna eur) dodnes nemáme na účte ani cent, ale museli sme uhradiť štátu DPH a daň z príjmu,“ skonštatoval tajomník SRZ.

Zväz podľa neho v hospodárení mimoriadne negatívne zasiahla strata výrobného strediska v Považskej Bystrici. „Išlo o zemné rybníky, kde sa produkovala násada najvyššej kvality. Podobne kvalitné lososovité ryby z produkcie SRZ sú aj z klietok na Liptovskej Mare,“ doplnil Kohút.

Prioritami SRZ v roku 2022 bude podľa tajomníka vyriešenie kauzy predaja rybochovného zariadenia v Považskej Bystrici, spolupráca so Slovenským vodohospodárskym podnikom, eliminovanie škôd spôsobených kormoránom, ale i vyriešenie nemožnosti čerpať eurofondy a absentujúca podpora projektov z envirofondu.

Viac správ zo Slovenska

Členské a ceny násad

Napriek zvyšujúcim sa nákladom na produkciu rýb nedošlo už tri roky k zvýšeniu cien povolení na rybolov a rovnaká cena zostáva aj pre rok 2022. Organizácie však musia pre zvyšujúce sa vstupy počítať v budúcom roku s asi desaťpercentným zvýšením cien niektorých druhov násad.

V posledných dvoch rokoch eviduje SRZ výrazný nárast počtu záujemcov o členstvo v rybárskom zväze. Dôvodom môže byť podľa Kohúta skvalitnenie práce sekretariátu SRZ, komunikácie s organizáciami a najmä zvýšenie zarybnenia revírov. Teší ho najmä mimoriadny záujem detí o športový rybolov.

Rok 2021 je posledným rokom volebného obdobia pre výbory mestských a miestnych organizácii na celom Slovensku. Pokiaľ to pandemická situácia dovolí, v marci si budú organizácie voliť nové vedenia na ďalšie štyri roky, na novembrovom celoslovenskom sneme zvolia delegáti prezidenta a tajomníka SRZ, šéfa disciplinárnej komisie a členov Rady SRZ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM