Rôzne

Čaká partizánsku nemocnicu ŠKRT oddelení? Spustili petíciu za záchranu

Partizánska samospráva spustila petíciu za záchranu miestnej nemocnice, keďže podľa nej má prísť k zmene.

Ilustračný obrázok k článku Čaká partizánsku nemocnicu ŠKRT oddelení? Spustili petíciu za záchranu
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Mesto Partizánske v pondelok spustilo petíciu za zachovanie všeobecného charakteru miestnej nemocnice. Reaguje ňou na pripravovanú reformu zdravotníctva. Tvrdí, že zo zdravotníckeho zariadenia by sa mala stať nemocnica komunitného typu. K podpisovej akcii sa pridali aj samosprávy okolitých i vzdialenejších ob­cí.

Niečo treba robiť

„Z tých 600 pacientov, ktorých hospitalizujeme mesačne, je viac ako polovica akútnych. Od pôrodnice s gynekológiou, cez interné oddelenie aj chirurgiu. Gro operácií robíme v jednodňovej starostlivosti, ale hospitalizácie aj závažných stavov na chirurgii pokračujú," načrtol riaditeľ nemocnice Gabriel Krbúšik.

Partizánska nemocnica podľa neho spolupracuje v prípade neodkladných výkonov s topoľčianskou, akútnu starostlivosť vo veľkom rozsahu odvádza zase neurológia, zdravotnícke zariadenie tiež zabezpečuje intenzívnu starostlivosť a ambulantnú pohotovostnú službu.

Krbúšik priznal, že nemocnica má menej operačných výkonov, čo je spôsobené špecializáciou, rovnako sa stretáva s personálnymi problémami. „V prípade, že by sa to zatriaslo, neviem si celkom predstaviť, ako by to ďalej fungovalo. Na druhú stranu mi je jasné, že niečo treba v slovenskom zdravotníctve robiť. Treba ho prekoncipovať, zefektívniť, skvalitniť. Len mám pocit, že do toho ideme trochu hŕ a nezačali sme od základnej starostlivosti," tvrdí riaditeľ nemocnice.

Ako to vníma primátor a o čo ide v reforme? Čítajte na ďalšej strane.

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM