Rôzne

Tlak na výstavbu v Bojniciach je SILNÝ: Nový územný plán má vyriešiť spory

Bojnice sa majú rozvíjať podľa nového územného plánu. Jeho návrh definuje regulatívy rozvoja územia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Tlak na výstavbu v Bojniciach je SILNÝ: Nový územný plán má vyriešiť spory
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Návrh nového územného plánu Bojníc definuje regulatívy rozvoja územia kúpeľného mesta. Spracovatelia vypracovali dva varianty, verejnosť a dotknuté organizácie ho majú možnosť ešte pripomienkovať.

„Základný rozdiel medzi jednotlivými variantmi je v smere, ktorým sa mesto Bojnice rozvíja," povedal v stredu pri verejnom prerokovaní územného plánu jeho hlavný riešiteľ Martin Baloga.

Požiadavky na výstavbu

Vo variante A sa riešitelia podľa neho snažili dať hlavnú intenzitu na rozvojovú os medzi Bojnicami a Prievidzou tak, aby dali zadosťučinenie prirodzenej tendencii prerastať do aglomerácie, vo variante B sa zahusťovali existujúce prieluky a prirodzený rozvoj územia v smere dotyku s už zastavaným územím smerom na obec Kanianka. „Kládli sme dôraz na niektoré rozvojové zámery, ktoré poslali jednotliví účastníci konania," doplnil.

Spracovatelia zaznamenali množstvo požiadaviek na výstavbu. „Tlak na výstavbu je vzhľadom na veľkosť mesta a celú aglomeráciu, ktorá je pomerne veľká, dosť silný. Myslím, že všetky pripomienky, ktoré prídu, budú predovšetkým ekonomického charakteru na to, aby pozemky boli čo najviac ekonomicky zvýhodnené," ozrejmil hlavný riešiteľ.

Účelom územného plánu je podľa neho práve korigovať tieto záujmy tak, aby si navzájom nejakým spôsobom nekonkurovali, ale vytvorili čo najkvalitnejšie územie, aké je možné.

Viac správ zo Slovenska

Ochranné pásma

Súčasťou plánu bude i metodika, o ktorú sa bude opierať stavebný úrad. „Ľahšie sa mu bude vyhodnocovať lokalita, bude mať výškový regulatív, koeficienty, ktoré v starších územných plánoch chýbajú," priblížil architekt mesta Miloslav Šimánek.

Plán by mal definovať i obmedzenie zástavby územia i doplnenie ochranných pásiem. Šimánek podľa svojich slov dúfa, že územný plán po jeho schválení uľahčí život obyvateľom, stavebnému úradu a vyrieši zbytočné spory.

„Sú tu seriózni investori, ktorí nechcú poškodiť lokalite, ale stretávame sa aj s takými, ktorí by išli na kvantitu a nie kvalitu. Našou úlohou tak je, aby nepokazili to, čo tu už máme. Aby sme vylepšili to, čo sa dá. Nevieme vyhovieť všetkým, je to o kompromise," podotkol.

Správy z hornej Nitry

Pamiatky

Návrh budú pripomienkovať i pamiatkari, dotknuté územie okolo pamiatok by mal podľa nich riešiť skôr územný plán zóny.

„Ten sa snažíme už vyše 20 rokov presadzovať pre územie hradu a okolia, pretože veľké územné plány nemôžu doriešiť práve tie malé a veľmi dôležité problémy, ktoré pre nás hlavne v okolí hradu, Bažantnice a Čajky sú a dlhodobo nie sú riešené," dodala Lívia Reháková z krajského pamiatkového úradu, pracoviska Prievidza.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM