záruba martin Rôzne

Počet koní sa takmer zdvojnásobil

(TASR) – Chov koní na území SR vzrástol za uplynulú desaťročnicu takmer dvojnásobne a má ešte veľký rozvojový potenciál. TASR to povedal pred otvorením výstavy Kôň 2011, na ktorú priviezli slovenskí a českí majitelia do Trenčína 113 koní 15 plemien,

„V roku 2002 registrovali naše štatistiky alarmujúci počet sotva 8000 koní, v súčasnosti ich je už viac ako 14.600. Dokazuje to, že sa nielen že podarilo zastaviť dávnejšiu nepríjemnú stagnáciu, ale v poslednom období zaznamenávame v segmente chovu koní výrazný progres,“ pokračoval Grácz.
Významným impulzom bola podľa neho podpora pôdohospodárskeho rezortu. „Kone sa ako hospodárske zvieratá dostali medzi veľké dobytčie jednotky. Ich chovatelia si tak môžu uplatniť nárok na podporné dotácie. Navyše je pozitívne, že na kone sa nevzťahujú žiadne obmedzujúce kvóty, ktoré limitujú chov iných hospodárskych zvierat,“ pokračoval.
„V tejto súvislosti treba zároveň vyzdvihnúť aj na neodškriepiteľný fakt, že každý kôň zamestná v priemere až troch ľudí. Mierou vrchovatou tak okrem iného napĺňame neustále proklamácie štátnych činiteľov, že v našom pôdohospodárstve by mali narastať stavy pracujúcich. Dúfam, že si to všimnú všetci kompetentní,“ skonštatoval výkonný riaditeľ ZCHKS.
Zdôraznil, že chov koní má na Slovensku veľkú perspektívu a priestor na ďalšie zväčšovanie ich stavov. „Medzi až 41 registrovanými plemenami majú majoritné postavenie, tvoriace približne polovicu populácie koní, teplokrvné, využívané predovšetkým na športové účely. Chladnokrvné predstavujú jednu štvrtinu a nezanedbateľný zvyšok rôzne netradičné plemená,“ dodal Grácz.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM