Lenka Merava Kultúra

Pohoda sa vydarila na výbornú

Opäť tri dni strávené s úžasnými ľuďmi , hudbou a zábavou . I takto ľudia definujú 15.ročník festivalu Bažant Pohoda, ktorý sa uskutočnil tak , ako každý rok na letisku v Trenčíne.

Ľudia na tomto festivale neriešia konflikty , väčšina z nich si vychutnáva atmosféru za triezveho stavu , prípadne pri pivku a všetci do jedného sú šťastní a veselí . Na tvárach návštevníkov vidieť radosť z toho , že sú „Na Pohode v pohode“.

Veľkú úlohu pri každom festivale zohráva počasie . Slnko , ktoré vychádzalo ráno o piatej a zachádzalo až večer potešilo každého z nás . Tieň a opaľovací krém bol počas pohoďáckych dní náš najlepší kamarát. Ani hasiči , ktorí po letisku chodili na aute a striekali na ľudí studenú vodu neboli na zahodenie . V piatok poobede zavítal na letisko krátky dážď . Predstavte si – nikomu neprekážal. Chvíľkové schladenie iba potešilo.

Program , ktorý tento ročník ponúkol patril úrovňou k TOP festivalom v Európe . Hviezdy ako Moby , M.I.A. , Portishead , Madness či Pulp nemáte možnosť vidieť hocikde. Návštevníci mali veľké možnosti . Slovo NUDA na festivale určite neodznelo z úst ani jedného Pohoďáka. Ak ste si v programe v daný čas nenašli nejakú „vašu“ skupinu mohli ste sa naučiť tancovať na workshope , dozvedieť sa niečo nové zo sveta kníh či diskutovať na zaujímavé témy v Európe alebo Dobrej krajine. Deti mali o zábavu taktiež postarané. Pre ne bol pripravený Detský Park , kde si od rána do večera mohli zasúťažiť , pozrieť vystúpenie Elá hop či sledovať kúzelníka Talostana a mnohé iné. Stanové mestečko pre rodičov s deťmi bolo zvlášť vyhradené , čo bol výborný nápad , nakoľko bolo v časti , kde nebol veľký hluk a deti sa mohli v pokoji vyspať do ďalšieho slnečného dňa.

Na festivale sa predstavili ľudia zo všetkých kontinentov. Pre Trenčín 24 som vyspovedala lídrov skupín Hex, Billy Barman , Puding Pani Elvisovej , The Uniques , Dana Bártu a Dvoch . ** Rozhovor s „pudingáčmi“ :**

**Čo hovoríte na publikum ? **

Publikum bolo perfektné. Hrali sa nám výborne. Ľudia sú tu veľmi otvorení , spievali si spolu s nami . Báli sme sa , či budú mať dosť energie , keďže je vonku 35 stupňov , ale báli sme sa zbytočne. Vôbec na nich únava nebola vidieť , jednými slovom – boli SKVELÍ.

Idete domov alebo sa zostávate baviť na festivale ? Koho vystúpenie si nenecháte ujsť ?

Jasné . Ideme pozrieť aj iné skupiny . Určite si nenecháme ujsť vystúpenie M.I.A , Magnetic Man , Ruska ..

Na otázku , či sa im zdá byť festival Pohoda niečím iný , výnimočný odpovedali jasne. „

Pohoda je pre nás také špeciálnejšie podujatie . Síce hráme festivaly aj dvakrát za týždeň , ale na Pohodu sa vždy výnimočne tešíme. Dokonca si ani nebookujeme iné koncerty počas týždňa , keď je Pohoda , pretože si ju chceme všetci spoločne naplno užiť. Je tú výborný výber interpretov .

**Máte ako skupina nejaký nesplnený sen ? **

Mali sme, ale splní sa nám 13.augusta . Veľmi sme si chxeli zahrať na Szigete a budeme tam hrať. Veľmi sa na to tešíme.

Je skupina , s ktorou by ste radi spolupracovali ?

Áno . Česká skupina Midi Lidi. Máme aj veľa spoločných fanúšikov. Dokonca máme plány aj urobiť s touto kapelou československé turné túto jeseň . Snáď sa to podarí.

Rozhovor s Danom Bártom :

Moja prvá otázka na Vás sa týka vášho detstva . Chceli ste byť spevákom už od malička ?

Fúha, vôbec nie . Keď som bol malý , hudba ma veľmi nepriťahovala . Všetko to prišlo až v puberte , kedy som začal hrať v kapele. Ale keď som sa prvýkrát počul z nahrávky , tak som sa na sebe veselo smial a vykašlal som sa na to na asi ďalších 5 rokov. Neskôr som zase začal hrať v takých tých lokálnych kapelách a už sa to viezlo .. Takže skôr , ako som si odpovedal na otázku , či som spevákom chcel byť alebo nie, už som ním bol a podľa toho som začal tráviť svoj pracovný čas.

Ak by ste mohli poradiť začínajúcim skupinám , čo majú a čo nemajú robiť aby boli úspešní , čo by ste im poradili?

Neviem. Keby mám recept na úspech , tak podľa neho varím – hrám v Los Angeles a tu sa ukážem iba na Vianoce a Veľkú noc . Ale určite by som poradil , aby stále hrali , cvičili , premýšľali o tom a boli sami sebou . To všetko sa potom stane alebo nestane . A ešte jedna dôležitá vec. Veľká investícia do piáru , ktorá z nich urobí veľké hviezdy . 20 miliónov korún by malo stačiť .

Festivaly alebo klubové koncerty?

Mne je to jedno . Hlavne aby som počul zvuk , chalanov , čo hrajú . Tak či tak mám väčšinou zavreté oči a spievam zo srdca. Festivaly sú trošku náročnejšie , pretože človek musí vyplňovať akoby väčší priestor , ale na druhej strane je tá odozva taká silná , že nám to dodáva energiu . Ale či je na koncerte 5 , 10 ľudí alebo tisícky – spievam rovnako vážne .

Máte čas na nejaké koníčky alebo sa naplno venujete hudbe ?

Ja by som bol rád, keby hudba vydržala byť stále aj mojim koníčkom . V súčasnosti na nič iné ani čas nemám.

Prostredníctvom pošty bolo na Pohode poslaných viac ako 7000 pohľadníc , vypitých vyše 230 tisíc pív , z bankomatov sa vybralo okolo 260 tisíc eur a Curaprox rozdal viac ako 10 000 zubných kefiek. Limitovaná edícia lístkov na Bažant Pohodu 2012 v počte 999 kusov bola vypredaná už prvý deň. To je jedným z ukazovateľov , že ľuďom sa na festivale páči.

** Lucia Sluková**

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM