Rôzne

Kocúrkovo ohľadom COVID farby: Situáciu menili epidémie na školách v Trenčíne

Okres Trenčín by mal byť od pondelka v oranžovej farbe, upozorňujú hygienici. Prečo teda svieti na COVID automate ružová?

Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Z dôvodu ďalšieho poklesu prípadov ochorenia COVID-19 by mal byť okres Trenčín v budúcom (24.) týždni v oranžovej farbe, teda v 2. stupni ostražitosti podľa Covid automatu. Deklaruje to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne.

Epidémie na školách

„RÚVZ Trenčín vyhodnotil situáciu pre okres Trenčín pre budúci týždeň na úrovni 3, čo pre okres znamená oranžovú farbu,“ potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Upozornila, že hoci v predchádzajúcich týždňoch (21. – 22. týždeň) v okrese Trenčín zaznamenali pokles počtu prípadov, z dôvodu prebiehajúcich lokálnych epidémií hygienici pri hodnotení minulý týždeň ponechali okres v ružovej farbe.

„V meste Trenčín sme zaznamenali dve epidémie na školách, ktoré sa nám neskôr podarilo ohraničiť, ostatné prípady boli sporadické, bez následného šírenia,“ doplnila.

Viac o tomto prípade

Priebeh kauzy

Podľa uznesenia vlády zo stredy (9. 6.) je pri rozdelení okresov podľa aktuálnej rizikovosti s ohľadom na šírenie ochorenia COVID-19 zaradený okres Trenčín od pondelka 14. júna do ružovej farby, teda 1. stupňa varovania.

Primátor Trenčína Richard Rybníček v piatok upozornil, že toto zaradenie vychádza z nedorozumenia medzi RÚVZ v Trenčíne a Inštitútom zdravotnej politiky (IZP) na Ministerstve zdravotníctva SR. Chyba sa podľa neho stala, keď RÚVZ minulý týždeň nahlásil 4. stupeň incidencie, pričom čísla už boli na 3. stupeň.

Rybníček vyzval predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO), aby zvolal online rokovanie vlády a zmenil uznesenie, ktoré sa týka rozdelenia okresov podľa rizikovosti tak, aby okres Trenčín bol zaradený medzi oranžové. Poukázal pritom na to, že zotrvanie v ružovej farbe by znamenalo pokračovanie obmedzení pre podnikateľov, najmä pre gastroprevádzky, ktoré v tejto fáze nemôžu otvárať pre hostí interiér.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM