Filip Chudý Rôzne

Hygienici z Považskej o koronavíruse: Opatrenia a odporúčania pre región

Nielen vo svete, ale aj na Slovensku straší koronavírus. Zisťovali sme preto, aká je situácia v považskobystrickom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Hygienici z Považskej o koronavíruse: Opatrenia a odporúčania pre región
Zdroj: TASR

V súvislosti s ochorením COVID-19 (koronavírus) Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Považskej Bystrici situáciu podrobne monitoruje. „Verejnosť je bezodkladne informovaná prostredníctvom médií, sociálnych sietí a webových portálov, najdôležitejšie informácie sú zhrnuté na stránke MZ SR a na stránke ÚVZ SR. Ako aj na stránke nášho úradu,“ povedala regionálna hygienička Renata Beníková.

Na ňom sa píše, že informácie ku COVID-19 (koronavírus) môžete získať na oddelení epidemiológie RÚVZ Považská Bystrica na tel. čísle: 042/ 4450233 a 0911 727 930. Alebo na e-mail adrese pb.epid@uvzsr.sk od pondelka do piatka v čase 8.00 h až 14.00 h.

Opatrenia v regióne

Na všetky materské, základné, stredné školy v regióne Považská Bystrica, Púchov a Ilava boli rozposlané informačné materiály. „Rovnako na firmy, ktoré sú zaregistrované v našej databáze. Všetkým zdravotníckym zariadeniam, všeobecným lekárom, všeobecným lekárom pre deti a dorast ako aj zariadeniam sociálnej a kúpeľnej starostlivosti v rámci našej pôsobnosti bolo zaslané aktualizované Usmernenie hlavného hygienika SR v súvislosti s ochorením COVID-19,“ odpovedala Beníková na otázku opatrení v našom regióne.

„Na Slovensku nebol doteraz potvrdený výskyt ochorenia COVID-19 (koronavírus). V praxi sú nastavené opatrenia a všetky zapojené rezortné zložky navzájom úzko spolupracujú,“ pripojila regionálna hygienička.

Odporúčania hygienikov

Odporúčame dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám:

  • umývať si často ruky mydlom a vodou
  • nedotýkať sa očí, nosa a úst, vírus sa môže preniesť kontaminovaný­mi rukami
  • zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorázovou papierovou vreckovkou a následne ju zlikvidovať
  • vyhýbať sa ľuďom, ktorí javia príznaky nádchy a chrípky
  • ak ste chorý, kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby, doma na lôžku sa z ochorenia liečiť v samostatnej izbe
  • v domácnosti dbať na zvýšenú dezinfekciu povrchov

Treba kontaktovať

V prípade návratu občanov z rizikových oblastí odporúčame cestovateľom:

  • kontrolovať svoj zdravotný stav počas 14 dní od príchodu zo zasiahnutej oblasti (kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť, horúčka)
  • v prípade klinických príznakov do 14 dní po návrate je potrebné TELEFONICKY kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze. Necestovať hromadnou dopravou.

Ak je nevyhnutné poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti osobe s klinickými príznakmi, je potrebné kontaktovať operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (všeobecný lekár a záchranári postupujú v uvedenej situácii s dôrazom na dodržiavanie potrebných preventívnych opatrení tak, ako sú uvedené v Usmernení hlavného hygienika SR v súvislosti s novým koronavírusom). „Každé cestovanie do zasiahnutých oblastí je rizikové, preto odporúčame zvážiť nevyhnutnosť cestovania,“ dodala Beníková.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM