Rôzne

Do Bojníc dorazili špeciálne vakcíny: Zaočkovať nimi môžu 100-tisíc detí!

Už sú tu! Do bojnickej nemocnice prišlo prvých 26 000 balení vakcín pre deti, ktoré budú rozvážať do celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Do Bojníc dorazili špeciálne vakcíny: Zaočkovať nimi môžu 100-tisíc detí!
Zdroj: TASR/František Iván

Distribútorom vakcín proti ochoreniu COVID-19 pre deti vo veku od piatich do 11 rokov bude Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Vakcíny dostalo zdravotnícke zariadenie vo štvrtok (16. 12.). Informovala o tom vedúca lekárne NsP v Bojniciach Martina Liptáková.

Distribúcia po Slovensku

„Bojnická nemocnica má zmluvu s Ministerstvom zdravotníctva SR o uskladnení vakcín. Následne najväčší distribútor liekov a vakcín na Slovensku podľa požiadaviek jednotlivých nemocníc a očkovacích centier ich vyskladní a bude distribuovať po celom Slovensku," uviedol riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

Vo štvrtok dostala NsP podľa neho prvú dodávku vakcín, ďalšie budú závisieť od priebehu vakcinácie. „Ide o 26 000 balení priamo od výrobcu pre viac ako 100 000 detí," spresnil.

Vakcíny nemocnica uskladňuje v mrazničkách v teplote mínus 80 stupňov Celzia, ich exspirácia je do mája a júna budúceho roka. „Keď príde z ministerstva avízo, do ktorých centier sa majú vyskladniť, idú z mrazničky do chladničky pri teplote dva až osem stupňov Celzia. Ich použiteľnosť bude približne desať týždňov," doplnila Liptáková.

Správy z hornej Nitry

Predpisy nie sú

„Zatiaľ na Slovensku presné predpisy alebo inštrukcie podávania vakcíny pre vekovú kategóriu od piatich do 11 rokov nemáme. V Európskej únii aj v Amerike sa však štúdiami potvrdil vysoký benefit nielen u detí, ktoré sú chronicky choré alebo majú komorbidity, ale i u zdravých detí na prevenciu ochorenia, aby jeho priebeh bol ľahší a premorenosť v kolektíve nebola veľká," priblížila primárka oddelenia pre deti a dorast NsP v Bojniciach Alena Pillarová.

Ak aj dieťa bude pozitívne na nový koronavírus a bezpríznakové, stačí, keď bude podľa nej v karanténe päť dní a potom môže ísť naspäť do kolektívu.

V súčasnosti môžu deti vo veku od piatich do 12 rokov s presne stanovenými diagnózami byť na základe žiadosti rodiča a po schválení lekárom očkované v troch špecializovaných centrách, a to v Bratislave, Martine a Košiciach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM