Martin Valenta Rôzne

Ľudové pranostiky predpovedajú, aká bude jar

O tom, aká bude jar, hovoria viaceré ľudové pranostiky. Sú výsledkom poznaní našich predkov, ktorí žili v tesnejšom vzťahu s prírodou ako teraz my a všímali si dianie v jej zátišiach počas celého roka.

„Nápadné zmeny v nej si zaznamenávali a vytvárali si vlastný kalendár prírody. K takýmto pranostikám patria aj tie, v ktorých je podchytená prognóza o tom, aké bude počasie v tom-ktorom ročnom období, teda aj počas jari. Podľa jednej Koľko dní pred Jozefom (19. marec) vyletia včely, toľko týždňov po ňom bude chladno. Podľa ďalšej Keď na jar včely neskoro vyletujú, bude studené leto. Veľmi podobná je aj pranostika, ktorá hovorí, že Koľko dní vyjdú žaby pred Pannou Máriou (25. marec), toľko dní budú po nej schované,“ uviedol pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.
Začiatok jari vo všetkých oblastiach Slovenska zvestúvajú operenci, čo vystihuje pranostika: Cíbiky (blysky, pipíšky, škovránky, škorce) prileteli, už sa k jari chýli. Z akustických prejavov najznámejších vtáčích druhov usudzovali, aká by mala byť jar – Kukučka keď mnoho kuká, bocian keď mnoho klokoce, oznamujú teplú jar. Podobne aj z príletu všeobecne obľúbených lastovičiek predpovedali charakter jarného počasia: Keď lastovičky skoro priletia, bude dlhá jar.
Zo správania vrán, keď gazdovia rozvážali koncom zimy hnoj na polia, dokázali tiež prognózovať jarné počasie: Keď vrany na jar rozhrabávajú hnoj, to je predzvesť daždivej jari, dodal Saniga, podľa ktorého aj vo svetle vedeckých poznatkov na prahu tretieho milénia možno povedať, že na spomenutých pranostikách je naozaj veľa pravdy.
A ja som dnes videl prvý krát v tomto roku včely. Keď som vyšiel na dvor s pohárom čaju osladeného medom, o chvíľku naň prileteli dve včely a zdalo sa, že sa veru tešia sladkému.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM