Katarína Vlčková Samospráva

Opití bezdomovci na prievidskom námestí: Radnica začína vo veľkom skloňovať záchytku!

Samospráva v spolupráci s mestskými policajtami plánuje spustiť info kampaň pre obyvateľov. Chce totiž zamedziť problémové správanie bezdomovcov v uliciach Prievidze. Stále viac sa ale začína spomínať vybudovanie záchytky.

Ilustračný obrázok k článku Opití bezdomovci na prievidskom námestí: Radnica začína vo veľkom skloňovať záchytku!
Zdroj: Webnoviny.sk

Informačná kampaň pre obyvateľov by mohla pomôcť

Podľa primátorky Katarína Macháčkovej chce mesto prostredníctvom kampane upozorniť Prievidžanov, ako sa správať k bezdomovcom, aj napriek tomu, že je táto otázka ťažko riešiteľným problémom. Aj MsP chce zvýšiť informovanosť obyvateľov cez preventívnu osvetovú činnosť.

„Spustíme osvetovú kampaň, ktorá sa bude usilovať vysvetliť obyvateľom, ako sa majú chrániť a čo je a nie je dobré urobiť. Mnohokrát aj sami správanie bezdomovcov podporujeme tým, že im dáme peniaze alebo sme neopatrní. V podstate im umožníme, aby sa nejakým spôsobom zdržiavali tam, kde nemajú,“ doplnila.

Ako začarovaný kruh

Podľa náčelníka MsP Ľubomíra Pomajba má polícia najväčší problém s opitými bezdomovcami zdržiavajúcimi sa na verejných priestranstvách, aj v blízkosti škôl. „Bezdomovec je opitý do takej miery, že neviete, čo s ním. Nevieme ho zobudiť, vyhodnotiť situáciu do akej miery môže byť ohrozený jeho život. V tej chvíli už hliadka volá záchrannú službu, ktorá po vyšetrení zistí, že jeho stav je stabilizovaný a osoba zostáva aj naďalej na mieste. Vzápätí volajú ďalší občania a výsledok je, že sme s tým nič nespravili,“ vysvetlil.

„Ľudia majú pocit, že MsP nerobí dosť, no zákonne máme zviazané ruky. Všetky tieto prípady riešime ako priestupok a jediné, čo nám zostáva je prinútiť bezdomovca aby si po sebe upratal. Pokuta v tomto prípade nepripadá do úvahy a tak je pre nich najväčším trestom, keď im zoberieme alkohol,“ povedal koordinátor prevencie Vít Zajac.

Podľa neho sa situácia však dá zlepšiť. Hliadky v teréne upozorňujú obyvateľov aby im nedávali peniaze. „Napríklad na Námestí Hronského sa vďaka kamerám podarilo eliminovať ich výskyt. Dokonca aj plánovanie zelene je prispôsobené živlom. Odstránili sme nejakú zeleň a výskyt bezdomovcov sa znížil,“ dodal.

V Ostrave bez problémov

Náčelník pripomenul, že napríklad partnerské mesto Ostrava takéto problémy nemá. „Majú zriadenú záchytku, v nemocnici oficiálnu službu, tak ako to kedysi bolo v Bratislave. Tí, ktorí si už ohrozujú život alebo sa správajú agresívne, sú predvedení na záchytku. Bezdomovci majú k dispozícii čisté oblečenie a obyvatelia úzko spolupracujú s mestskou políciou. Aj keď sú tí ľudia na ulici, majú čisté šatstvo,“ vysvetlil.

Kto by platil záchytku?

Zriadenie záchytnej stanice by podľa primátorky mohlo byť riešením, podotkla však, že stanica by musela fungovať v nemocnici v Bojniciach, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. „Myslím si, že toto je práve jedna z tých vecí, ktorú štát v minulosti zabezpečoval, potom zostalo nejaké vákuum. Keby dnes došlo k zriadeniu záchytnej stanice, pravdepodobne by to museli financovať mestá a obce alebo kraj. Určite je to podnet zaujímavý na diskusiu, ja túto otázku otvorím s predsedom TSK. Otázkou však zostáva koľko to bude stáť a kto to bude financovať. Ale to už je našou úlohou, aby sme sa s týmto problémom nejako popasovali,“ dodala.

Vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Jana Paulínyová upozornila ešte na jeden problém. „Súčasne platná legislatíva neupravuje podrobnosti o zriaďovaní protialkoholických záchytných staníc v rámci všeobecných ani žiadnych iných nemocníc,“ povedala.

Foto: ilustračné
Zdroj: TASR, Global24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM