Rôzne

Trenčianske školy a škôlky prijali ukrajinské deti: Koľko je ich už v triedach?

Do mestských základných škôl zapísali už desiatky ukrajinských školákov. Podobne je to aj pri materských školách.

Ilustračný obrázok k článku Trenčianske školy a škôlky prijali ukrajinské deti: Koľko je ich už v triedach?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trenčín evidovali v piatok zapísaných 55 detí z Ukrajiny. V Trenčianskych materských školách je aktuálne 21 ukrajinských detí. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Medzi slovenské deti

„Deti z Ukrajiny sú zaradené do jednotlivých tried medzi slovenské deti. Na odstránenie jazykových bariér organizujú školy základné a rozširujúce jazykové kurzy štátneho jazyka. O finančnú úhradu sa v tomto prípade postará ministerstvo školstva prostredníctvom regionálnych úradov školskej správy,“ uviedla hovorkyňa.

Zákonní zástupcovia detí alebo prevádzkovatelia budov, kde sú deti z Ukrajiny ubytované, vypisujú podľa nej základné údaje o dieťati do dotazníka, zverejnený je na webovej stránke mesta Trenčín.

Viac správ zo Slovenska

Voľné miesta

Ako informovala vedúca útvaru školstva trenčianskej radnice Ľubica Horňáčková, deti sa do škôl umiestňujú podľa počtu voľných miest v jednotlivých ročníkoch. „Snažíme sa, aby dieťa navštevovalo školu, ktorú má najbližšiu k miestu bydliska, nedá sa to však zariadiť úplne vo všetkých prípadoch,“ doplnila Horňáčková.

Do základných škôl je mesto Trenčín schopné ešte prijať približne 370 detí, závisí to aj od ročníkov. V materských školách je ešte k dispozícii približne 30 voľných miest.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM