Filip Chudý Rôzne

Trenčiansky hrad budí pozornosť: Ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka

Významná architektonická pamiatka v Trenčíne je po obnove ešte krajšia a môže za to získať prestížnu cenu.

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansky hrad budí pozornosť: Ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka
8
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo 15. ročník Kultúrnej pamiatky roka – Fénix. Jedná sa o súťaž, ktorá inšpiruje, motivuje a podporuje vlastníkov cenných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu.

Medzi prihlásenými historickými skvostami sa tento rok nachádzajú kaštiele, zámky, sakrálne stavby ale aj zaujímavé technické národné kultúrne pamiatky z celého Slovenska, ktorých obnova bola dokončená v rokoch 2020 a 2021.

Južné opevnenie

Medzi 31 súťažiacimi sa nachádza aj Južné opevnenie Trenčianskeho hra­du.

Jeho vlastníkom je Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý toto opevnenie rekonštruoval v predchádzajúcich štyroch rokoch. Vďaka tomu bolo sprístupnených ďalších 7 000 metrov štvorcových hradného areálu. Krajská dominanta sa tak sprístupnila z dvoch strán. Návštevníci sa na hrad dostanú aj z južnej strany, a to vybudovaným samostatným vstupom s pokladňou.

Viac správ zo Slovenska

Hlasovanie

Víťazov prestížneho ocenenia Kultúrna pamiatka roka – Fénix vyberá odborná porota zložená zo špičkových odborníkov a zástupcov partnerov súťaže. Laureáti získajú osvedčenie o udelení ceny a tiež finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur.

O svojom víťazovi však môžu rozhodnúť aj ľudia v hlasovaní, pričom určia, kto získa špeciálne ocenenie – Kultúrna pamiatka roka – Cena Nadácie SPP. Za Južné opevnenie Trenčianskeho hradu možno hlasovať TU.

Trenčiansky kraj v súťaži ešte zastupuje aj hrad Uhrovec, Kaplnka Magdalénka v Horných Kočkovciach a Secesná vila Milchovcov v Považskej Bystrici. Vyhlásenie výsledkov súťaže je plánované na máj 2022. Hostiteľom slávnostného odovzdávania ocenení bude víťaz uplynulého ročníka – Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM