Rôzne

Veľké uznanie pre Trenčiansku univerzitu: Získala ocenenie za inováciu roka, FOTO

Cenu za inováciu roka udelilo univerzite Centrum vedecko-technických informácií SR za špeciálnu zmes. Ako tento produkt funguje?

Ilustračný obrázok k článku Veľké uznanie pre Trenčiansku univerzitu: Získala ocenenie za inováciu roka, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Trenčianska univerzita AD

Vývoj špeciálnej zmesi na báze prírodného kaučuku pre gumárenský priemysel, ktorú vyvinuli v Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne, získala tohtoročnú cenu za inováciu roka. Udelilo ju Centrum vedecko-technických informácií SR.

Ako informovala Lucia Petríková z kancelárie rektora TnUAD, cenu za transfer technológií na Slovensku 2018 získal tím vedcov TnUAD pod vedením dekanky Katedry priemyselných technológií Dariny Ondrušovej. Ondrušová spolu s kolegami, Marianou Pajtášovou a doktorandom Ivanom Labajom, vytvorili pre gumárenský priemysel špeciálnu elastomérnu zmes na báze prírodného kaučuku, v ktorej sú sadze nahradené alternatívnym plnivom z vedľajšieho produktu v energetike.

„Ide o ekologické zhodnotenie vedľajšieho produktu z odsírovania spalín v energetike, ktoré slúžia namiesto sadzí. Výsledný produkt si zachováva optimálnu tvrdosť, avšak omnoho vyššiu odrazovú pružnosť a vykazuje zlepšenie mnohých vlastností, najmä nízky valivý odpor. Jeho ďalšou pridanou ekologickou hodnotou je, že do takejto zmesi už nie je potrebné aplikovať žiadne zmäkčovadlá a bonusom je aj ekonomický efekt, keďže použité alternatívne plnivo má nižšiu cenu. Nový ekologický materiál s vylepšenými vlastnosťami možno využiť na výrobu plných kolies pre transportné zariadenia, ale najmä na výrobu pneumatík,“ uviedla Petríková.

Podľa rektora TnUAD Jozefa Habánika výsledky práce vedcov z univerzity priniesli rešpekt a uznanie univerzite v domácich i medzinárodných vedeckých kruhoch. Dôkazom je podľa neho aj zápis Trenčianskej univerzity do rebríčka Kľúčových technologických centier (KETs), ktorý zostavuje Európska únia. V rebríčku KETs je Trenčianska univerzita jediným slovenským subjektom.

„V Európe sme známi najmä vďaka projektu FUNGLASS a našim inováciám pre sklársky priemysel. O to viac ma teší, že sme získali aj toto domáce ocenenie v ďalšej oblasti materiálového výskumu. Naša univerzita sa v posledných rokoch prioritne zameriava na vedu a výskum a transfer výsledkov aplikovaného výskumu a inovácií do priemyselnej praxe,“ skonštatoval rektor.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Ocenenie inovácia roka 2018 pre Trenčiansku univerzitu
4
Galéria
Zdroj: Trenčianska univerzita AD

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM