Cyril Adamják Rôzne

Výhodu majú tí, čo neprepúšťali

Situácia na trhu práce naberá na dynamike aj v Trenčianskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Výhodu majú tí, čo neprepúšťali
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Zatiaľ čo pred rokom hlásili mnohí veľkí zamestnávatelia hromadné prepúšťania a stovky ľudí zostali bez práce tesne pred úderom druhej vlny pandémie na jeseň 2020, dnes desiatky firiem v regióne naberajú nové posily. Ďalšie spoločnosti sa v neistých časoch rozhodli zachovať voči zamestnancom ústretovo a neprepúšťali – mnohé aj za cenu toho, že sa dostali do červených čísel. Dnes však z tejto situácie môžu vyťažiť. Sú pripravené na nečakane rýchle oživenie ekonomiky.

Vyzerá to tak, že pandemická kríza – aspoň čo sa týka hospodárstva – odíde rovnako rýchlo, ako prišla. Ani nie rok a pol po prvom lockdowne je na internete rekordný počet pracovných ponúk a celé odvetvia trpia nedostatkom pracovnej sily. Problém je obsadiť aj pracovné miesta v priemysle, strojárstve či stavebníctve.

V Hornom Srní zamestnanosť udržali

Cementáreň CEMMAC v Hornom Srní patrí k firmám, ktoré neprepúšťali ani počas pandémie. Naopak, svojim ľuďom poskytli benefity aj nad rámec stanovený zákonom. Vyplácali napríklad plnú výšku mzdy všetkým zamestnancom, ktorí museli ísť do karantény. Nemuseli žiadať o príspevok pri ošetrovaní člena rodiny alebo pandemickú práceneschopnosť, firma im vyplatila mzdu v rovnakej výške, ako by boli v práci. Teraz, keď počty prípadov opäť rastú, chystajú sa túto výhodu ponúknuť znova.

„To samozrejme nemôže fungovať bez dôvery,“ hovorí generálny riaditeľ CEMMAC Martin Kebísek a dodáva: „Samozrejme sme aj veľa testovali a sme pripravení v tom pokračovať. Robili sme aj test protilátok v krvi, ktorý má veľkú výpovednú hodnotu najmä pre ľudí, ktorí už covid prekonali.“ Zamestnanci dostali aj vitamínové balíčky pre prevenciu ochorenia v celkovej hodnote 3500 eur.

Firme sa podarilo zabrániť vzniku lokálneho ohniska nákazy napriek tomu, že je v nej veľký pohyb externých pracovníkov, z ktorých sú mnohí cezhraniční. „Udržať výrobu bolo pre bolo kľúčové a to bez ľudí nedokážeme. Podržali sme ich a teraz cítime, že sa nám to vracia. Na prudký rozmach stavebníctva, ktorý sme zaznamenali prakticky okamžite po zrušení pandemických opatrení, sme tak boli spolu s našimi ľuďmi dobre pripravení,“ dodáva M. Kebísek z CEMMAC-u.

Hlasovali za prepustenie kolegov

Hoci spoločnosť HELLA Slovakia je jedným z najväčších poberateľov „kurzarbeitu“ v krajine, museli začiatkom leta 2020 ohlásiť hromadné prepúšťanie. ​Takmer 350 ľudí malo ostať bez práce v Bánovciach nad Bebravou a v Trenčíne. Zamestnávateľ zisťoval, či sú ľudia ochotní vzdať sa časti svojich bonusov výmenou za to, že o prácu príde len 100 ich kolegov. Zamestnanci to odmietli. Napokon však prišlo o prácu „len“ dvesto ľudí.

Prešiel presne rok a firma hlásila, že všetky svoje aktivity sústredí už len do Trenčianskeho kraja. Plánuje navýšiť kapacity trenčianskeho závodu, kde pribudne 150 pracovných miest. V Bánovciach nad Bebravou zas otvorili vývojové centrum, kde má do konca budúceho roka pracovať 100 vývojárov. „Plnú kapacitu centra by sme chceli dosiahnuť v roku 2023,“ informoval v tlačovej správe v lete líder projektu Vladimír Kuběna.

Podobný scenár aj na Myjave

Nemecká firma HDO SK v Myjave prepustila v minulom roku 100 zamestnancov, no dnes už vo výrobe opäť ponúka niekoľko pracovných pozícií. Podobne ako HELLA, aj tu sa venujú predovšetkým subdodávkam pre automobilový priemysel, ktorý bol pandémiou zasiahnutý mimoriadne silno. Po oživení ekonomiky zas automobilky bojujú s nedostatkom polovodičov. To brzdí počet vyrobených vozidiel a tým pádom aj obrat u dodávateľov ostatných komponentov, vrátane dekoratívnych povrchov, na ktoré sa na Myjave špecializujú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM